Prostitutionen har flyttat in från gatan till lägenheter och nu är polisen mitt i en stor kopplerihärva. Foto: TT-bild

Polisen utreder stor kopplerihärva – grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har häktats i Göteborg misstänkta för grovt koppleri. Enligt åklagaren har ”fler än tio kvinnor” sålt sex i Göteborg och andra städer. De häktade ska ha förmedlat kontakterna.

Polisen i Göteborg har tidigare bekräftat att man just nu arbetar hårt för att bli av med den lägenhetsprostitution som är vanlig i Västsverige. SVT Nyheter Väst har sedan tidigare uppgifter om att traffickinggruppen i mars anhållit ett antal personer.

Under fredagen häktades två män och två kvinnor.

– En av männen är häktad i sin frånvaro men är gripen i ett annat land. Det är bara en tidsfråga innan han är i vårt förvar, säger Thomas Ahlstrand, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Det ska handla om ett stort antal kvinnor från ett annat EU-land somsålt sex på olika håll i Göteborg, Växjö och i Malmö. Männen och kvinnorna som nu misstänks för grovt koppleri har enligt åklagaren ”tillhandahållit” tjänsterna.

– Det finns inget tvång inblandat, säger Thomas Ahlstrand.

Sexförsäljningen ska ha skett i år.

– Personerna misstänks ha sysslat med grov koppleriverksamhet i flera lägenheter i Göteborg, Växjö och Malmö under 2018, säger Thomas Ahlstrand.

Härva som kan bli stor

De åtalade är alla från samma EU-land och Thomas Ahlstrand bekräftar att det är en härva som kan växa.

– Det finns fler misstänkta och det här är inget man jobbar fram på en eftermiddag, säger han till SVT Nyheter Väst.

Var är kvinnorna som ska ha utsatts i nuläget?

– De är på olika boenden, det väljer de lite själva, säger Thomas Ahlstrand.

Kan rubriceringen komma att ändras, exempelvis till människohandel?

– Ja, saker kan förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.