Isabel Mattsson från Lindome och fysioterapeuten Markus Staaf för att hon ska lära sig gå med sin nya benprotes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag var ganska rädd i början”. Se när Isabel Mattsson från Lindome lär sig gå med sin nya benprotes. Foto: SVT/Helena Josefsson

21-åriga Isabel i Lindome tvingades amputera benet: ”Orkade inte ha ont längre”

Uppdaterad
Publicerad

Den svåra smärtan i benet har Isabel Mattsson levt med så länge hon kan minnas. Till slut fick hon nog – och benet amputerades.

– Läkarna sa att det var enda alternativet. Jag orkade inte ha ont längre, säger Isabel Mattsson.

21-åriga Isabel Mattsson från Lindome har den ovanliga sjukdomen Neurofibromatos typ 1 som orsakar benskörhet. Sedan hon var två år har hon haft en benskena för att minska risken för att benet ska gå av, något Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Förutom smärtan så har det jobbigaste varit att inte bli trodd av lärare i skolan när jag till exempel sagt att jag haft för ont för att delta i olika aktiviteter, säger Isabel Mattsson.

”Vad fan glor du på”?

Att gå uppför trappor, cykla och till och med att gå har medfört så kraftiga smärtor att inga värktabletter har hjälpt, berättar Isabel.

När hon var i tonåren tyckte hon också att det var jobbigt att använda benskenan. Många stirrade och det gjorde henne obekväm.

– De som råstirrade mest var medelålders kvinnor och män. Jag hade lust att säga ”vad fan glor du på”?

Ovanligt med amputation

Neurofibromatos typ 1 är ärftligt och mycket ovanlig. Enligt Socialstyrelsen finns det bara runt 3 000 personer i Sverige som har den och svårighetsgraden varierar stort.

Det som är än mer ovanligt är att behöva amputera någon kroppsdel på grund av sjukdomen. Enligt Sirkku Peltonen, professor i dermatologi vid Helsingfors universitet sker bara enstaka amputationer per år.

Häng med i klippet då Isabel lär sig gå med sin nya benprotes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.