• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Martin Svensson och 22-åringens försvarsadvokat Mia Sandros i klippet ovan. Foto: George Adam/Jesper Johansson/SVT

22-åringen högg ihjäl två unga män i Ulricehamn – advokat efter friande domen: ”Känns så jäkla skönt”

Publicerad

Med hänvisning till nödvärn friade en enig tingsrätt på fredagen en man som åtalats för dråp på två personer som bröt sig in i hans lägenhet.

– Det känns så jäkla skönt att de har lyssnat på oss. För min del känns det som att den enda slutsatsen att dra beaktat den situationen han befunnit sig i, säger mannens advokat Mia Sandros.

Den 22-årige mannen har erkänt att han dödade de båda männen, men nekat till brott och hävdat att han agerat i nödvärn. Tingsrätten gör samma bedömning.

 – Han har hela tiden känt sig som brottsoffret. Det är han som har blivit attackerad och det är han som har fått försvara sig, så det har känts djupt orättvist att det är han som har suttit häktad och i flera månader varit misstänkt för mord.

– Men jag kan också tillägga att både han och jag är helt inställda på att det kommer att bli en prövning i hovrätten.

Åklagaren tänker överklaga

Kammaråklagare Martin Svensson yrkade på sju års fängelse för dråp. Han säger nu att han kommer att överklaga domen. Han anser att vissa omständigheter kring fallet och våldet som har använts av 22-åringen, bland annat 25 knivhugg, är faktorer som gör att han överklagar.

– Jag anser inte att det våldet som har använts omfattas av nödvärnsexcess.

22-åringen frias alltså för dråp i två fall men döms för narkotikabrott. Påföljden blev ett fängelsestraff på sex månader, ett straff som redan anses ha avverkats efter hans tid på häktet i Borås.

Skyddad identitet

Mia Sandros beskriver den senaste tiden som omtumlande. Enligt advokaten har polisen bekräftat att det finns en hotbild mot mannen, som fått skyddad identitet under sin tid i häktet.

– Jag vill helst inte gå in på något konkret som har att göra med den bedömningen som görs från polisen. Det får visa sig hur det här ska hanteras, just nu är det så nytt att han är ute.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.