Restauranggäster på bland annat två indiska restauranger har insjuknat. Foto: TT/arkiv

23 drabbade av magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Fler fall av tarminfektionen shigella har konstaterats i Göteborg.

Totalt har nu 23 personer bekräftats vara smittade. Alla har ätit på någon av tre restauranger under sista delen av oktober. Siffran kan stiga, i takt med att prover från personer med misstänkt smitta analyseras.

Shigella är ett släkte av bakterier som sprids med förorenat vatten eller mat som inte tillagats tillräckligt. Vad utbrottet i Göteborg berott på är inte klarlagt.

shigella

– Vi frågar de drabbade vad de ätit och försöker lägga pussel, säger Per Follin, smittskyddsläkare på kommunen.

Diarré, kräkningar och feber kan vara symtom på shigella.

Shigellainfektion

Shigellainfektion är en smittsam tarminfektion som orsakas av bakterier. Shigella sprids med förorenat vatten eller med mat som inte är tillräckligt tillagad. Det brukar vanligen ta 2-3 dagar från det att man blir smittad till att man blir sjuk, men det kan också dröja upp till en vecka.

Symtom för sjukdomen är diarré och eller kräkning och ofta feber. Vid misstanke om Shigella bör personer kontakta sin vårdcentral eller ringa 1177 Vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

shigella

Mer i ämnet