Indisk gryta Foto: TT

Koriander tros ligga bakom storsmitta

Publicerad

Över 20 personer har blivit sjuka i magtarminfektionen Shigella. Nu tror miljöförvaltningen att det är kryddningen som ligger bakom smittan.

Det var den 5 november som det kom larm om att flera personer drabbats av en akut tarminfektion. Antalet steg och det visade sig att minst 14 personer smittats med Shigella.  Samtliga hade ätit på restaurang i Göteborg i slutet på oktober. Nu tror man att det är koriander som är boven i dramat.

– Allt pekar på att det är färsk koriander. Det är den gemensamma nämnaren vi har hittat, säger Daniel Eek på miljöförvaltningen i Göteborg.

Var koriandern kommit ifrån vet man i nuläget inte, men man misstänker att den är importerad från Thailand eller Laos.

– Vi försöker ta reda på det så att man kan försöka stärka skyddet vid tullen så att det inte kommer in. Vi har kontakt med Livsmedelsverket.

Kan det vara så att koriandern fortfarande finns kvar på restauranger?

– Det är ju en färskvara så den håller inte så länge. Det kan ha varit ett parti som varit dåligt.

Folkhälsomyndigheten ska nu – tillsammans med de lokala myndigheterna – utreda det utbrott av magsjuka som drabbat Västra Götaland och Skåne. Orsaken är tarmbakterien shigella som sprids via livsmedel samt från person till person.

Hittills har 35 fall rapporterats från mitten av oktober. Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och de lokala miljökontoren ska nu utreda om det finns något samband mellan fallen.

Symtomen för sjukdomen är kräkningar, diarré, magont samt ofta feber.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

shigella

Mer i ämnet