Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Krafft är måldirektör på Trafikverket. I klippet berättar hon hur Trafikverket kan agera mot dödsolyckor som den i måndags på väg 184 utanför Skara. I nuläget är det oklart om det blir några konkreta åtgärder på vägen. Foto: SVT/Trafikverket

27 döda i trafiken i Västsverige hittills i år: ”Inte siffror vi vill se”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 27 personer omkommit i trafiken i Västra Götaland. Och länet sticker ut när det gäller oskyddade trafikanter som omkommer.

– Att transportera sig mellan två punkter ska inte så ofta leda till dödlig utgång, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Enligt färska siffror från Transportstyrelsen har 197 personer omkommit i trafikolyckor under de senaste fem åren i Västsverige. Efter måndagens olycka utanför Skara där fem omkom ligger den siffran nu på 202.

De vanligaste orsakerna till dödsolyckorna är möte med fordon (28%) och singelolyckor (26%). Dessutom är det fler oskyddade trafikanter som dör i trafiken i Västra Götaland än vad det är i övriga landet uppger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket för SVT Nyheter Väst.

Fler oskyddade trafikanter omkomna i Väst

Den nationella kurvan för dödsolyckor har generellt varit nedåtgående de senaste åren. Däremot har situationen varit annorlunda för Västra Götaland.

– Lite har Västra Götaland inte följt den nationella kurvan. Länet har legat högt på antalet omkomna oskyddade trafikanter medan i resten av landet har det minskat på allting, säger Maria Krafft.

Vad tror du att det beror på?

– Det behöver man titta närmare på. Man behöver kolla på vad det är för typ av olyckor. Men det ser ut att vara mestadels mopedister, cyklister och gående.

Flera olyckor på sommaren än vintern

Enligt Maria Krafft är det svårt att dra några konkreta slutsatser om dödstalet sticker ut. Dessutom kan andra faktorer spela roll.

– Vi har fler dödsolyckor på sommaren än på vintern. Det dras bland annat upp på grund av att vi har fler motorcyklister på vägarna på sommaren och personbilar som kör fortare för att man tycker det är torrt och man ser bra, säger Maria Krafft.

I klippet ovan kan du se hur Trafikverket agerar för att minska dödsolyckorna i Västsverige

Antal omkomna i trafiken i Västra Götaland

2023: 22 + 5

2022: 37

2021: 39

2020: 29

2019: 19

2018: 51

Källa Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.