Polisens spaningsledare Peter Sundblad förvånades över omfattningen av sexhandeln. Foto: PRIVAT och SVT/Arkivbild

Spaningsledaren: ”28 sexköpare i Skaraborg identifierade”

Uppdaterad
Publicerad

Det började med att polisen i Skaraborg spanade mot en kvinna i Skövde som misstänktes sälja sex.

– Då hittade vi köpare som kommer från en stor del av Sverige, bland dem 28 män i Skaraborg, berättar spaningsledaren Peter Sundblad.

De flesta erkände mer eller mindre direkt.

Spaningen mot adressen i Skövde ledde först till ett ingripande, där en man misstänks för koppleri och kvinnan misstänks för näringspenningtvätt. Dessutom identifierades alltså ett stort antal sexköpare.

– Vi såg ju vilka som kom dit. Och utredningsmaterialet har varit otroligt bra. Sedan körde vi en insats under två dagar då vi sökte upp de här männen och hörde dem, berättar Peter Sundblad vid utredningssektionen i Skaraborg.

Strafföreläggande

De 28 skaraborgarna har köpt sex från ett enstaka tillfälle till cirka femton tillfällen per person. Männen är mellan 20 och 65 år, och merparten har inte varit kända av polisens sedan tidigare.

– De flesta erkände direkt och har accepterat strafföreläggande. Då går det ju inte till åtal, och det ligger väl i sakens natur att man försöker ducka kraftigt. Det kan vara svårt att få acceptans för detta hemma, konstaterar Peter Sundblad.

Några få har nekat och kan eventuellt hamna i tingsrätten så småningom. Ett par fall kommer också att skrivas av.

– Ja, där hade männen vettiga förklaringar som mycket väl kan stämma, säger Peter Sundblad.

Stor omfattning

Han blev själv förvånad över omfattningen.

– Utredningen har gett oss en bild av att det här är ett mycket större problem än vi kunnat drömma om. Tjejen vi spanade på är definitivt inte den enda i Skaraborg.

Kvinnor som säljer sex är ofta också målsägare ur ett människohandelsperspektiv. Någon sådan misstanke finns inte i detta fall.

– Men ändå – när någon tar sig friheten att köpa en annan persons kropp är det inte okej. Det gör mig upprörd att någon tar sig den friheten. Man kan nog anta att sådan handel orsakar åtminstone emotionell skada, säger Peter Sundblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer