Ericsson i Borås varslar 446 personer. Foto: TT

446 får gå från Ericsson i Borås

Uppdaterad
Publicerad

446 får gå. 185 får stanna. På tisdagen fick de anställda på Ericsson i Borås besked om de fick ha jobbet kvar eller inte.

– Det är klart att det är en speciell dag, det är mycket lättnad och nu kan man börja planera sitt liv, säger Carina Tranefors, 39.

Carina Tranefors är en av de lyckliga. Hon har arbetat på Ericsson i Borås i 13 år, den senaste tiden som kvalitetsingenjör. Nu är hon en av 185 personer som fått besked om att de får ha jobbet kvar. Samtidigt fick under tisdagen 202 arbetare och 244 tjänstemän besked om att de måste lämna Ericsson i Borås.

– Vi fick tidigare en fråga om vi var intresserade av att stanna kvar eller om vi ville lämna, och det känns som om de flesta tjänstemän fått som de ville, säger Carina Tranefors.

Neddragningar på Ericsson

– Det finns förstås de som inte fått det besked de önskat, men min uppfattning att de flesta trots allt är vid gott mod.

Totalt 3.000 får lämna

Det var i höstas som Ericsson presenterade sitt omfattande besparingspaket som innebar att totalt 3.000 tjänster försvinner från företaget på sex platser i landet, Borås, Göteborg, Karlskrona, Kumla, Linköping och Stockholm. Åtgärderna angavs vara nödvändiga för att säkra företagets långsiktiga konkurrenskraft och teknik- och tjänsteledarskap. Borås var en av de hårdast drabbade orterna. Produktionen av minilink flyttar till Ungern och kvar blir endast förproduktion, logistik och mjukvaruutveckling.

– Det har varit avdelningsmöte klockan nio i dag och efter det har det getts individuella besked. Eftersom man har två skift så kommer det ta lite tid innan alla fått besked, säger Johannes Persson, presstalesperson på Ericsson.

Stödpaket till uppsagda

Han berättar att de personer som nu sägs upp får ett stöd som består av flera delar. De handlar bland annat om förlängd arbetsbefriad uppsägingstid och en försäkringsdel som faller ut om man inte fått nytt jobb när uppsägningstiden gått ut. Dessutom finns hjälp att få av Trygghetsrådet. De flesta som får gå kommer lämna före sommaren. För en del tar de lite längre tid.

– Vi räknar med att de uppsagda kommer att ha slutat här före årsskiftet, säger Johannes Persson.

Läs också: Rädd att bli uppsagd efter varsel på Ericsson

Optimism trots allt

Carina Tranefors vill vara positiv men hymlar inte om att en viss oro över framtiden dröjer sig kvar

– Man undrar om det kan bli fler varsel. Samtidigt är det här början på något nytt och vi som är kvar är väldigt engagerade. Men självklart kommer det bli tufft i början, säger Carina Tranefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet