Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
AB Volvo säger upp konsultavtal med 5 000 personer Foto: SVT/Pressbild

5 000 konsulter och bemanningsanställda sägs upp från AB Volvo

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan gick AB Volvo ut med att samtliga fabriker i Sverige stoppas – i samband med det permitteras 20 000 anställda på företaget. Nu sägs dessutom 5 000 konsulter och bemanningsanställda upp.

Totalt har AB Volvo cirka 25 000 anställda i Sverige. Av dem går ungefär 5 000 på konsultavtal. Här ingår även bemanningsanställda som arbetar i produktionen.

– Majoriteten av de som sägs upp är bemanningspersonal, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

Ser över alla kostnader

Enligt Claes Eliasson är det nödvändigt att säga upp konsultavtalen och en förutsättning för att kunna utnyttja det statliga stödet för korttidspermittering.

– Avtalen är nödvändiga att säga upp, för vi måste dra ner på alla kostnader vi har, som inte är absolut nödvändiga. Det ingår i korttidspermitteringssystemet att man ser över alla kostnader inklusive konsultavtal, säger Eliasson.

När och om AB Volvos produktion kan vara i gång som vanligt igen och konsulterna åter kan anställas av fordonsjätten är inget som Claes Eliasson vill spekulera i.

– Om vi återgår i normal verksamhet i det korta perspektivet så kommer vi naturligtvis gå igenom verksamheten och titta på vilka projekt som behövs och vilka konsulter vi ska ha, säger Claes Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet