Foto: TT

”829 barn har fått ett nytt hem”

Uppdaterad
Publicerad

Allmännyttans arbete att fördela lägenheter till utsatta grupper har gett effekt.

Bara satsningen på bostadlösa familjer har hittills gett 829 barn ett nytt hem.

Satsningen härrör från ett beslut i kommunstyrelsen och målet är att 500 lägenheter ska erbjudas bostadslösa barnfamiljer. Fram tills i dag har närmare 400 lägenheter förmedlats.

 – Det är en engångssatssning och uppdraget är på två år, säger Erik Gedeck, avd chef på Fastighetkontoret.

Fastighetskontoret har till uppgift att fördela lägenheter till personer med social- och medicinsk problematik. Där har antalet lägenheter legat relativ konstant på ca 400 per år.

 – Inför 2018 ser man att behovet ligger runt 500 stycken, säger Erik Gedecke.

Sedan 1 mars 2016 har de kommuner som anvisats nyanlända skyldighet att anordna bostad. I Göteborgs fall har andelen lägenheter som fördelas på detta vis ökat från 255 lägenheter 2016 till 550 i år. Lägenheterna som förmedlas till nyanlända kommer främst från de kommunala bostadsföretagen, men även från privata hyresvärdar, (ca 18%).

Färre bostäder

Lägenheterna är genomgångsboende med kontrakt på maximalt fyra år. Delvis som en följd av dessa två satsningar har allmännyttans andel av lägenheter som lämnas till Boplats minskat, från 60 procent tidigare år till 50 procent i år.

 –  I år har vi fått in 1500 färre lägenheter jämfört med 2015, säger Mats Ekblad, kommunikatör på Boplats Göteborg.

En stadig ström av lägenhetssökande samtidigt som inflödet av lägenheter minskar har gjort att väntetiden för en hyreslägenhet i Göteborg ökat.

 – Den genomsnittliga kötiden för de som fått en lägenhet i år är nu 6 år, säger Mats Ekblad, kommunikatör på Boplats Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.