För Johnny Jakobsson som är hjärtsjuk är simningen livsviktig, men nu lär det dröja minst fyra månader innan han kan simma på Åbybadet igen. Foto: SVT/Privat

Åbybadet stängde bassäng – hjärtsjuke Johnny förbannad

Publicerad

Politikerna i Mölndal får hård kritik från badbesökare för att de inte tidigare agerat och förstått vilket dåligt skick den gamla delen av Åbybadet varit i. För Johnny Jakobsson som är hjärtsjuk är simningen livsviktig, men nu lär det dröja minst fyra månader innan han kan simma på Åbybadet igen.

Efter SVT:s rapportering om att Åbybadet tvingats stänga sin 50-metersbassäng är det flera som hört av sig till oss och är upprörda över att politikerna inte tagit ansvar för underhållet av badet. 

– Det drabbar inte bara simklubben, utan även allmänheten. Vi som är hjärtsjuka och de som har ett funktionshinder påverkas också, för vissa av oss är simningen livsviktig, vi kan inte gå ut och springa i skogen istället. Får vi inte simma blir det sjukhusen som får ta hand om oss, säger Johnny Jakobsson, som är flitig besökare på Åbybadet.  

Förfallit under längre tid

Enligt Johnny, som var med från starten när Åbybadet öppnades i slutet på 70-talet och sedan jobbade som föreståndare där under tio år, har förvaltningen som nu ansvarar för badet inte haft tillräckligt med kunskap om hur ett bad ska skötas. 

– En simhall kräver ett speciellt underhåll när det gäller temperatur, luft och ventilation jämfört med exempelvis en gymnastiksal, de har inte haft koll på det. Det som gjorts hittills är bara konstgjordandning, säger han.

Politiker beklagar

Från politiskt håll säger man att man förstår att folk är upprörda över att bassängen nu måste hållas stängd. 

– Vi beklagar verkligen att det har blivit så här och vi är inte glada över att det, men vi måste sätta säkerheten i första rummet, säger Pernilla Övermark (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Mölndals kommun. 

Men förfallet har pågått länge, varför har ni inte agerat tidigare? 

– Jag håller med om att bassängen skulle behövt en uppryckning tidigare. Vi hade hoppats på att den skulle hålla ett tag till och att vi skulle hinna renovera eller bygga om innan detta hände, säger hon.

Vad händer nu, kommer ni bygga nytt eller fortsätta att lappa och laga? 

– Det är en investeringsfråga för hela staden och kommunstyrelsen får diskutera frågan. Jag kan inte svara på det i nuläget, säger Pernilla Övermark (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Mölndals kommun.

För Johnnys del kommer det dröja minst fyra månader innan han och alla andra kan börja simma på Åbybadet igen.

–Jag får åka till Kungsbacka eller Lundbybadet, men där har de ju också problem. Det är bedrövligt att det skulle bli så här, det är dags för politikerna att vakna upp, säger han.

– Badet invigdes 1977 med 50-metersbassängen och en undervisningsbassäng och byggdes om 2005 med  bland annat ett äventyrsbad.

– Åbybadet har renoverats i omgångar efter omfattande problem med vatten som tränger in i tak- och väggkonstruktionen. 

– En styrgrupp jobbar med frågan kring badanläggningen och har hittills ansett det vara bättre att renovera än att bygga nytt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.