Katastrof för simklubben i Mölndal när bassäng tvingas stängas under längre tid. Foto: TT/Privat

Simklubben i Mölndal drabbas av stängningen av Åbybadet

Uppdaterad
Publicerad

Att 50-metersbassängen på Åbybadet tvingas hållas stängd under flera månader är ett hårt slag mot både de aktiva medlemmarna och klubbens ekonomi.

– Det är en ekonomisk katastrof för klubben, säger Dick Berg som är klubbchef i Mölndals Allmänna simsällskap (MASS).

1 200 aktiva simmare i klubben MASS drabbas nu när 50-metersbassängen på Åbybadet tvingats stänga sedan det i onsdags upptäcktes att bassängen läckte vatten.

– Det påverkar oss jättemycket! Att bassängen tvingas stänga påverkar både simskolan, alla våra ungdomar, tränings- och tävlingsgrupperna. En del av grupperna tränar i bassängen flera gånger i veckan, säger Dick Berg, klubbchef för MASS.

Hårt slag

Men det är inte bara medlemmarna som drabbas hårt, för klubben kan stängningen innebära en ekonomisk katastrof.

 – Kan vi inte erbjuda våra medlemmar simtid måste vi fundera på hur vi ska kunna kompensera dem. Det kan bli att vi måste betala tillbaka närmare hundratusen kronor till medlemmar om vi inte kan hitta ersättningstider, säger Dick Berg.

På simföreningen har man mer eller mindre låst in sig nu och sitter febrilt och jobbar med att hitta ersättningshallar till medlemmarna, vilket inte är helt lätt då det är flera andra bad i regionen som också dras med liknande problem. Hittills har man bara lyckats få några få ersättningstider i hallar i närområdet och tvingas nu söka vidare i hela regionen.

Långt förfall

Enligt klubbchefen började simföreningen redan 2006 att flagga för både kommunen och politikerna om att bassängen var i dåligt skick.

– Kakelplattor trillade bort, det var problem med tätskiktet och duscharna. Vi har hela tiden sagt att det inte är lönsamt att renovera, utan att man måste bygga nytt. Vi drog upp det värsta exemplet som skulle kunna hända, att bassängen skulle tvingas stänga en längre tid och det är precis där vi har hamnat nu, säger klubbchefen Dick Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.