Advokaten ser trendbrott: ”Behöver inte hållit i vapnet för att dömas”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens uppmärksammade dom i Gamlestadsmålet – där fyra män fick livstidsfängelse trots att det inte var bevisat vem som sköt – ser advokat Ingela Hessius ett trendbrott hos domstolarna.

– Man behöver inte vara den som har hållit i vapnet för att dömas till livstid, säger hon i SVT:s Aktuellt.

På torsdagsförmiddagen kom domen i Göteborg tingsrätt mot de 16 män som stått åtalade i Gamlestadsmålet: Fyra av dem får livstids fängelse, tre frikänns helt. De övriga nio döms också till fängelse i mellan ett och femton år.

”Det är så planerat”

Männen döms för bland annat medhjälp till mord och förberedelse till mord. Att ingen döms för mord beror på att åklagarna inte kunnat bevisa vilka två som sköt.

– Vi menar att det inte ska spela någon roll, sa kammaråklagare Linda Wiking efteråt till SVT Nyheter.

Advokat Ingela Hessius tycker att det går att skönja en signal, en trend, i de senaste domarna som rör just gängskjutningar.

– Man behöver inte vara den som har hållit i vapnet för att dömas till livstid. Och det är så man har resonerat här. Medhjälp till mord, men det är så planerat, alla har så att säga gjort sin del för att den här skjutningen ska äga rum, säger hon i Aktuellt.

Ser likheter med andra gängmål

Hessius har själv varit involverad i ett fall som liknar detta, ett mord i Kungens kurva utanför Stockholm där den tilltänkta måltavlan, precis som i mordet i Gamlestad, var en gängledare.

– Där kan man se den här trenden nu, för där dömde hovrätten till livstid. Tingsrätten dömde till ett tidsbestämt straff men hovrätten skärpte.

Den som dömdes för mordet som gärningsman i det målet var föraren av gärningsbilen.

– Så han har inte hållit i vapnet, säger Ingela Hessius.

Hör advokat Ingela Hessius ur Aktuellt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmordet i Gamlestaden

Mer i ämnet