Ulrik Smedberg, busschaufförens advokat är kritisk till att åtal väcktes Foto: SVT/TT

Advokatens kritik: ”Borde inte ha väckts åtal överhuvudtaget”

Uppdaterad
Publicerad
Chauffören som körde bussen vid den svåra olyckan utanför Sveg för två år sedan har frikänts från alla åtalspunkter. Nu kritiserar hans advokat att åtal överhuvudtaget väckts.

Borås tingsrätt frikände under onsdagen busschauffören från samtliga åtalspunkter – vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Samtidigt slår tingsrätten fast att det är klarlagt att chauffören tappade kontrollen över bussen på grund av trötthet. Nu kritiserar chaufförens advokat att åtal överhuvudtaget väckts mot mannen.

– Min uppfattning är att det inte borde ha väckts åtal överhuvudtaget, säger chaufförens advokat Ulrik Smedberg.

Chaufförens advokat är nöjd med att hans klient frias på samtliga punkter.

– Jag är glad för min klients skull, att han inte bär något straffrättsligt ansvar för den här hemska olyckan. Min åsikt har hela tiden varit att åtalet ska ogillas, säger Ulrik Smedberg.

Besvikelse för målsägande

Marcus Josefsson varit målsägandebiträde till både skadade elever och föräldrar.

Marcus Josefsson har varit en av tre målsägandebiträden i målet. Han har biträtt totalt 33 målsägande. Det handlar om föräldrar som förlorade sina barn i olyckan, lärare och elever med både svåra och mindre allvarliga skador.

– Jag tänker att det är nog en besvikelse för många målsäganden. För några har det varit viktigt med fällande, men för några har det varit viktigare att det blir utrett så långt som möjligt. Då har en fällande dom kanske inte varit det viktigaste.

”Viktigt för att kunna lägga det bakom sig”

Marcus Josefsson menar att det nog också är en lättnad för hans klienter att rättegången nu har varit.

– Min erfarenhet är att det brukar ändå vara en viktig del av läkningen för de allra flesta. Jag har haft enstaka klienter som inte velat vara med på rättegång på grund av att de mått så dåligt. Men för de flesta är det ett viktigt moment för att kunna lägga det bakom sig. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet