Fotomontage Foto: TT

Advokatsamfundet varnar västsvensk advokat

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om en advokat i Västsverige som anmäldes av tre åklagare oberoende av varandra. Nu varnas advokaten och får dessutom betala 50 000 kronor i straffavgift.

De tre åklagarna har anmält advokaten till Advokatsamfundet för att ha brutit mot god advokatsed. Det handlar bland annat om att advokaten ska ha fört ut information från klienter som suttit häktade med så kallade restriktioner.

Den som har fullständiga restriktioner får inte ha kontakt med omvärlden – bara med sin advokat, som inte får göra något som kan stå i strid med restriktionerna.

Enrumsprivilegiet

Detta kallas enrumsprivilegiet och anses extremt viktigt. Advokater som missbrukar privilegiet och medverkar till restriktionsbrott riskerar att privilegiet ifrågasätts, enligt samfundet.

Men advokaten misstänktes just för att ha ”medverkat till otillåten kommunikation mellan den häktade och omvärlden”.

Detta gjorde att han riskerade uteslutning från Advokatsamfundet.

Men samfundet skriver att advokatens handlande förmodligen inte gjorts för att påverka utredningar. Snarare har han gjort sig skyldig till ”mycket allvarlig felbedömning”.

I strid med klientens intresse

I ett av fallen ska advokaten ha handlat i direkt strid med sin klients intresse, och i ett annat ledde hans kontakter med ett vittne till negativa konsekvenser för klienten. Av denna anledning, skriver samfundet, ”kan inte det mycket höga kravet för uteslutning, innebärande att omständigheterna ska vara synnerligen försvårande, anses vara uppfyllt.”

Däremot får advokaten en formell varning samt den högsta möjliga straffavgiften – han åläggs att betala 50 000 kronor till Advokatsamfundet.

SVT Nyheter Väst har under en längre tid sökt advokaten på olika sätt, men han har inte återkommit.

– Han har väldigt mycket att göra, hälsar en anställd på hans byrå.

Men i kontakterna med Advokatsamfundet har mannen gjort klart att han anser att samtliga anklagelser är grundlösa.

Företrätt ledare för kriminella nätverk

Den kände advokaten, som är i 50-årsåldern, har varit verksam i närmare 20 år som brottmålsadvokat. Han har företrätt flera personer som har kopplingar till kriminella nätverk.

Genom åren har han också företrätt personer, där delar av släkten har pekats ut som ett kriminellt nätverk med en dominerande ställning i Göteborgs nordöstra förorter.

Klippet nedan är SVT Nyheter Västs rapportering när det blev känt att advokaten anmälts:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.