Karin Åhström kommer inte att få tillträda tjänsten som personaldirektör för Region Västernorrland Foto: Julia Sjöberg/Göteborgs Stad

Åhströms avgångsvederlag stryps

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs tidigare personaldirektör har brustit mot skyldigheter i anställningsavtalet när hon fakturerat som konsult samtidigt som hon fått avgångsvederlag. Nu stoppas avgångsvederlaget.

Hela den summa som Göteborgs Stads tidigare HR-direktör Karin Åhström har fakturerat som konsult ska räknas av från hennes avgångsvederlag, det meddelar Göteborgs stad på onsdagen.

Karin Åhström informerade aldrig Göteborgs Stad om hennes arbete som konsult och brast därmed mot skyldigheterna i anställningsavtalet.

Från och med maj upphör avgångsvederlaget fram till dess att den tidigare direktörens fakturor för arbete som konsult räknats av.

Beslutets som fattats av stadsdirektören stöds också från politiskt håll.

– Jag tycker det är utmärkt att staden stoppar utbetalningarna, det är självfallet orimligt att skattebetalarna ska betala dubbla löner, säger oppositionsråd Jonas Ransgård (M), som även tidigare varit kritisk mot de dubbla inkomsterna.

1,7 miljoner i avgångsvederlag

Karin Åhström sparkades på grund av meningsskiljaktigheter på arbetsplatsen och fick då ut en fallskärm på 95 000 kronor i månaden i 18 månader.

Samtidigt som hon kvitterade ut avgångsvederlaget gjorde hon konsultuppdrag för Alingsås kommun för 430 000 kronor. Något som hon inte informerade sin arbetsgivare Göteborgs stad om.

Själv har Åhström kallat det ett misstag.

– Det var ett misstag. Jag förstår det nu, men det är lätt att vara efterklok, har Karin Åhström tidigare sagt till SVT Västernorrland.

Ny anställning revs

SVT Västernorrland har tidigare rapporterat om hur Karin Åhström skulle börja nytt arbete den 1 maj som personaldirektör vid landstinget i Västernorrland, men anställningsavtalet revs. '

Anledningen var att det saknades förtroende för Åhström från samtliga partier och regiondirektör.

Men trots att hon aldrig fick börja det nya arbetet kan hon ha rätt till lön under varseltid på sex månader, något som skulle ge 516 000 kronor.

– Men det är för tidigt att säga vart vi landar. Vi hoppas på en överenskommelse annars kan det bli aktuellt med arbetsrättsliga åtgärder, har Hans Wiklund, regiondirektör i Västernorrland, tidigare sagt till SVT Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karin Åhström

Mer i ämnet