Regionens personaldirektör kan få en halv miljon – utan att jobba

Publicerad

Region Västernorrlands nya personalchef Karin Åhström får inte börja tjänsten, trots det kan hon vara berättigad till 516 000 kronor i ersättning. Det visar hennes anställningsavtal med region Västernorrland.

Den första maj skulle Karin Åhström tillträda tjänsten som personaldirektör vid region Västernorrland. Var det tänkt. Men efter förra veckans avslöjande att hon haft konsultuppdrag samtidigt som avgångsvederlag beslutade regionen på måndagen att avbryta anställningen.

– Förtroendet för Karin Åhström saknas eftersom hon dolt de här uppgifterna för oss i rekryteringsprocessen säger Regiondirektören Hans Wiklund.

Hade konsultuppdrag

Karin Åhström fick sparken från Göteborgs stad med ett avgångsvederlag på cirka 1,7 miljoner kronor. Under avtalstiden gjorde hon konsultuppdrag år Alingsås kommun för 485 000 kronor – utan att berätta det för Göteborgs stad.

– Vi granskade noga alla uppgifter kring hennes förtida avslutande av tjänsten vid Göteborgs stad och tyckte att hennes berättelse stämde väl säger Hans Wiklund.

”Vi hoppas kunna riva avtalet”

Ersättningen från Alingsås fakturerades istället av Karin Åhströms makes bolag. När uppgifterna blev kända för Region Västernorrland beslutade politikerna och regionledningen att avbryta hennes anställning som personaldirektör.

– Nu har vi inlett en process för att försöka komma överens om hur hennes anställning ska avslutas, vi hoppas kunna riva avtalet utan att det kostar regionen några pengar säger Regiondirektören Hans Wiklund.

Ömsesidig varseltid

När vi granskat hennes anställningsavtal med regionen står det att om uppdraget skulle avbrytas i förtid ska en ”ömsesidig” varseltid om minst sex månader tillämpas. Med en månadslön på 86 000 kronor skulle det innebära 516 000 kronor i ersättning till Karin Åhström.

– Men det är för tidigt att säga vart vi landar. Vi hoppas på en överenskommelse annars kan det bli aktuellt med arbetsrättsliga åtgärder säger Hans Wiklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karin Åhström

Mer i ämnet