Karin Åhström kommer inte att få tillträda tjänsten som personaldirektör för Region Västernorrland. Foto: Julia Sjöberg/Göteborgs StadVisa alla (2)
Visa alla (2)

Personaldirektören får gå – utan att ha börjat

Uppdaterad
Publicerad

Regionens nya personaldirektör kommer aldrig att få börja sin tjänst. Fuskmisstankarna blev för mycket. Politiker och regiondirektören är ense.

Det var ett extrainsatt möte mellan gruppledarna för samtliga partier i regionfullmäktige som träffades på måndag eftermiddag för att diskutera framtiden för Karin Åhström.

– Samtliga partier och regiondirektören var ense om att det saknas förtroende för Karin Åhström säger Per Wahlberg, moderat oppositionsråd i regionfullmäktige.

– Det handlar om en förtroendefråga, vi har haft nog med turbulens och bisarra avtal och stök kring vår HR-funktion.

Wiklund besviken

Så sent som i fredags trodde regiondirektören Hans Wiklund att anställningen skulle kunna fullföljas under förutsättning att Karin Åhström redde ut frågetecknen kring hennes fallskärm med Göteborgs stad.

– Jag är besviken i dag säger Hans Wiklund, direkt efter att han just informerat Karin Åhström om beslutet.

– För mig som regiondirektör är det viktigt med ordning och reda. Vi som är chefer måste föregå med gott exempel. Jag är medveten om att förtroendet för ledarskapet inom Region Västernorrland behöver stärkas och därför är det som hänt mycket olyckligt, säger han i ett pressmeddelande.

Huruvida det kostar regionen något att bryta avtalet med Åhström är enligt Wiklund för tidigt att säga.

Ersättning till makens bolag

Karin Åhström skulle ha tillträtt tjänsten som ny personaldirektör för regionen den första maj. Förra veckan avslöjade Göteborgs-Posten att Karin Åhström tagit konsultuppdrag för Alingsås kommun samtidigt som hon hade avgångsvederlag från Göteborgs stad.

Ersättningen från Alingsås betalades ut till Karin Åhströms makes bolag, annars hade avgångsvederlaget minskats med motsvarande summa enligt avtalet med Göteborgs stad. Det rörde sig om 485 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karin Åhström

Mer i ämnet