Karin Åhström har fått 430.000 kronor extra sedan hon lämnade Göteborgs Stad. Foto: Julia Sjöberg/Göteborgs Stad/SVT montage

Regionens nya personaldirektör utreds för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Den nya personaldirektören i Region Västernorrland utreds för att hon kringgått sitt fallskärmsavtal och fått ut 400 000 kronor extra efter att ha lämnat Göteborgs Stad.

Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten på torsdagen ska Karin Åhström ha fått ut 430.000 kronor extra sedan hon lämnade Göteborgs Stad genom att låta pengarna utbetalas via makens bolag.

Fick fallskärm

Göteborgs Stad tillsatte en utredning omedelbart sedan uppgifterna blivit kända och idag blev det också känt för hennes nya arbetsgivare i Västernorrland. Hon börjar sitt nya jobb som personaldirektör i Västernorrland den 1 maj:

– Jag har inte varit inblandad i rekryteringen och vill inte uttala mig. Det enda jag känner till om detta är de uppgifter som funnits i pressen i Göteborg, säger vice regionrådet Jan-Olov Häggström (S).

Karin Åhström var personaldirektör i Göteborg fram till mars förra året då hon med omedelbar verkan fick lämna jobbet efter meningsskiljaktigheter på arbetsplatsen. Hon fick enligt Göteborgs-Posten en fallskärm på 95.000 kronor i månaden i 18 månader. Enligt reglerna skulle hon sedan meddela om hon fick andra inkomster under den här tiden så att de kunde samordnas och räknas av mot avgångsvederlaget.

Rundade avtalet

Göteborgs Stad utreder nu uppgifter om att Karin Åhström haft konsultuppdrag för Alingsås kommun som hon inte meddelat och som inte räknats av mot avgångsvederlaget. Pengarna, totalt 430.000 kronor, från Alingsås kommun har betalats ut till makens kommanditbolag.

SVT har sökt Karin Åhström för en kommentar. Till Göteborgs-Posten säger hon att hon inte tagit ut någon lön från kommanditbolaget.

– Jag har inte tagit ut någon lön från bolaget så jag har inte haft någon inkomst. Det kommer synas i min deklaration att jag inte tagit ut någon lön. Hade jag haft det, hade jag samordnat det med Göteborgs stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karin Åhström

Mer i ämnet