Krismöte på måndag om chefstillsättning

Publicerad

Flera oppositionspartier ifrågasätter nu tillsättningen av nya personaldirektören Karin Åhström. På måndag träffas partierna för att diskutera den uppkomna situationen.

Trots att Thelinaffärens skugga fortfarande faller tung över Region Västernorrland räknar man från regionledningens ändå med att kunna fullfölja rekryteringen.

Förtroendet skadat

Den nye regiondirektören Hans Wiklund har hållit i rekryteringen av ny personaldirektör:

– Vi kände inte till uppgifterna om hennes sidouppdrag men jag har haft kontakt med henne under dagen och hon har sagt att frågetecknen rörande avgångsvederlaget från Göteborgs Stad ska vara löst innan hennes anställning i Västernorrland börjar, säger regiondirektören Hans Wiklund.

Möte på måndag

Den politiska oppositionen är tveksam till rekryteringen men vill inte ta ställning i frågan förrän på måndag då man kallat till ett möte i Härnösand. I bakgrunden finns förtroendekrisen i regionen efter Thelinaffären som avslöjades av SR Västernorrland för snart ett år sedan.

– Jag vill inte föregå mötet men vi har begärt att få information om alla turer i tillsättningen så att vi kan ta ställning, säger Per Wahlberg (M)

Rekryteringskonsult

Enligt Hans Wiklund har ingen politiker deltagit i rekryteringsprocessen. Valet av Karin Åhström har skett med hjälp av en rekryteringskonsult som gjort tester av olika personer och rekommenderat namn till en lokal rekryteringsgrupp i Västernorrland. Karin Åhström uppges i Göteborgs-Posten ha fått sparken från jobbet som personaldirektör i Göteborgs Stad efter meningsskiljaktigheter på arbetsplatsen.

– Den delen har vi utrett i detalj och hon har gett en bra förklaring till varför hon slutade i förtid, säger Hans Wiklund till SVT.

Bröt mot reglerna

Det var dock den händelsen som ledde fram till att Karin Åhström lämnade Göteborgs Stad i mars förra året och fick ett avgångsvederlag på 18 månader. Just nu utreder Göteborgs Stad uppgifter om att hon därefter tagit uppdrag i Alingsås kommun för 430 000 kronor utan att den inkomsten räknades av mot avgångsvederlaget, vilket reglerna kräver.

Pengarna från Alingsås kommun betalades ut till hennes makes kommanditbolag och Karin Åhström har försvarat sig med att hon aldrig lyft någon lön ur bolaget.

Fotnot: Texten har ändrats avseende mötet till veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer