Karin Åhström kommer inte att få tillträda tjänsten som personaldirektör för Region Västernorrland Foto: Julia Sjöberg/Göteborgs Stad

Trots kritiken – Karin Åhström tar jobbet i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan hon tillträder stormar det kring Region Västernorrlands personaldirektör. Ändå är hon fast besluten att ta jobbet.
– Självklart! Vi har tecknat avtal så det är min utgångspunkt, säger hon till SVT Nyheter Västernorrland.

I fredags blev det känt att regionens nya personaldirektör utreds av Göteborgs stad för att ha kringgått det fallskärmsavtal hon har med staden. Fallskärmen, på 95 000 kronor i månaden under ett och ett halvt år, utlöstes när hon sparkades som personaldirektör i Göteborgs stad.

Var du öppen för Västernorrlands regiondirektör Hans Wiklund med att du fick sparken från Göteborg?

– Ja, han kände till att jag slutat. Det har framställts som jag fick sparken men jag vill inte påstå att det var så. Vi hade ett avtal där arbetsgivaren har möjlighet att säga upp mig. Det är helt normalt och inget märkligt på den här nivån, säger Karin Åhström.

Hon slutade för att Göteborgs stad ”behövde ett annat ledarskap”, men vill inte närmare gå in på omständigheterna.

”Jag ska lösa det”

Du säger att du ska ha löst frågan om avgångsvederlaget med Göteborgs stad innan du börjar anställningen i Västernorrland – vet du hur?

– Jag har tagit kontakt med Göteborgs stad för att lösa ut eventuella oklarheter. Jag ska lösa det – ingen som helst tvekan om det.

Har du pratat med Hans Wiklund eller någon annan i helgen?

– Nej inte i helgen. Vi hade kontakt i fredags. Det var ett samtal om mötet som ska ske på måndag.

Hon syftar på det möte som politikerna i Västenorrland bjudits in till. Enligt planen kommer Karin Åhström att delta vid mötet på video.

Skadat förtroende

Tror du att förtroendet för dig påverkas av den här historien?

– Det har jag svårt att uttalat mig om. Men det är klart om man utgår från att jag fuskat så förstår jag, men min avsikt har aldrig varit att undanhålla något för någon.

Du ska tillträda tjänsten i Västernorrland första maj. Kommer du att göra det trots allt?

– Självklart – vi har tecknat ett avtal så det är min utgångspunkt, säger Karin Åhström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer