Foto: Foto Lena Thelin: Otilia Bogen

Personaldirektör – en het sits

Uppdaterad
Publicerad

Bäcklin, Thelin och nu Åhström. Flera av de senaste personaldirektörerna i Region/Landstinget Västernorrland har omgetts av skandaler.

I februari 2010 anställs konsulten IngMarie Bäcklin som personalchef. Ersättningen för de fem månader som hennes kontrakt gäller är sammanlagt 1,3 miljoner kronor. Men anställningen varar bara i ett par dagar. Efter att det avslöjats att hon hade en skuld på drygt en halv miljon till en tidigare arbetsgivare, pengar hon använt för privat lyxkonsumtion, får hon gå.

Thelin tackar nej

Lena Thelin, anställd som förhandlingschef på landstinget, lanseras då som kandidat till posten som personalchef men tackar nej.

Akademikerfacket Saco motsatte sig arbetsgivarens förslag.
– Vederbörande har inte den examina som krävs, vi förklarade oss därmed oeniga med förslaget, sade Elisabeth Haraldsson, ordförande SACO Västernorrland till SVT.

Karin Westin och Lilian Nilsson var sedan tillförordnade personalchefer.

Thelin får jobbet

I december 2012 anställs ändå Lena Thelin som personalchef i landstinget. Chefsuppdraget skrevs på tre år men avslutades redan efter ett år. Från november 2013 var hon anställd av landstinget som utredare med bibehållen chefslön på 69 300 kronor.

I juni 2016 tillträder hon en ny tjänst hos en annan arbetsgivare men får fortsatt lön från Landstinget Västernorrland. När turerna kring avtalet avslöjades fick regiondirektör Inger Bergström sparken. Tvisten kring hennes anställning slutade i förlikning och landstinget fick betala 1,5 miljoner kronor.

Efterträdaren Victoria Sjöboms tid på HR-posten var betydligt lugnare.

Åhström utreds

2018 utsågs Karin Åhström till ny personaldirektör. Drygt två veckor innan hon skulle tillträda sin tjänst avslöjas att hon utreds för fusk av sin gamla arbetsgivare.

Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten ska Karin Åhström ha fått ut 430 000 kronor extra sedan hon lämnade Göteborgs Stad genom att låta pengarna utbetalas via makens bolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karin Åhström

Mer i ämnet