Åker Vasaloppet på tandemskidor – samlar in pengar till Barncancerfonden

Uppdaterad
Publicerad

Kompisarna Lars Ruberg, 70, och Bjarne Emanuelsson, 65, hade lovat varandra att aldrig mer åka Vasaloppet på tandemskidor. Sedan fick de en idé: starta en välgörenhetsinsamling. Nu ger de sig för att ut i spåren en sista gång.

– Hade det inte varit i detta syfte hade skidorna aldrig kommit fram igen, säger Lars Ruberg.

Du har kanske sett dem i spåren på Vasaloppet förut. De gamla arbetskollegorna, Lars Ruberg från Gråbo och Bjarne Emanuelsson från Bollebygd, åkte sitt första Vasalopp på tandemskidor 1984. Över 20 lopp har det blivit sedan dess.

Men för fem år sedan beslutade sig duon för att det fick vara nog. Aldrig mer skulle man åka Vasaloppet ihop, i alla fall inte på tandemskidor.

Sedan fick de en idé som .

”Många har kul åt det”

Det var sommaren 2021 som Bjarne deltog i ett springlopp där man samlade in pengar till Barncancerfonden. Då kom inspirationen.

Tillsammans med sin trogne vapendragare Lars har de nu startat en insamling – till förmån för just Barncancerfonden. Målet att samla in 100 000 kronor i och med söndagens Vasalopp.

– Vi vet att skidorna drar ganska mycket uppmärksamhet till sig. Det är många som har kul åt det och som hejar på oss. Så vi såg en koppling mellan skidorna och att samla in pengar till något bra, säger Lars.

Se Lars och Bjarne träna inför Vasaloppet på tandemskidor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.