Polisen spärrade av ett område vid skolan för att genomföra en teknisk undersökning. Vittnen förhördes om vad de sett, och flera av dem uppgav att personen som knivhuggit offret också ska ha varit en ung pojke. Foto: SVT

Åklagare väcker bevistalan mot mordmisstänkt 13-åring

Uppdaterad
Publicerad

I våras, på en parkeringsplats precis vid sin skola, knivhöggs en tolvårig pojke i halsen. Två dagar senare dog han av skadorna. I dag – exakt tre månader efter knivdådet – har åklagare väckt bevistalan mot den 13-åring som misstänks för dådet.

Det var den 30 mars som polisen larmades till en skola i kortedala. En 12-årig pojke hade knivskurits i halsen, och fördes till sjukhus med allvarliga skador. En annan pojke, 13 år gammal, greps kort därefter i sitt hem.

Åtal uteslutet – men inte bevistalan

Eftersom den misstänkte är minderårig har det varit uteslutet att utredningen skulle kunna leda till ett åtal. Det faktum att den misstänkte har nekat till brott har dock lett till att misstankarna nu prövas i domstol genom en så kallad bevistalan.

– Jag hade inte väckt en bevistalan för mord om han berättat rakt av och erkänt allting. Då hade det ju inte funnits någon anledning till det. Nu är det av vikt för samtliga inblandade att domstolen få fastställa vad som hänt, har åklagaren Mats Ihlbom tidigare sagt till GP.

Rubriceras i första hand som mord

Enligt den begäran om bevistalan som lämnats in till tingsrätten ska socialnämnden i östra Göteborg ha gjort framställan om prövning i domstol. Detta då ”prövning har bedömts krävas ur allmän synpunkt”. Brottsmisstankarna mot 13-åringen som ska prövas gäller i första hand mord, och i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Här är bilder från strax efter knivdådet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen undersöker platsen där 13-åringen knivhöggs till döds. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer