23-åringen och 51-åringen får sänkta straff efter att de frias för bombdådet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda. Foto: Anders Ylander/TT

Åklagaren: Jag tänker inte överklaga

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Mats Ljungqvist är nöjd med hovrättsdomen mot de tre männen bakom bombdåden i Göteborg. Det trots att de frias för det mest allvarliga dådet.

– Domen var inte överraskande och jag är nöjd över att de får hårdare straff för de två andra dåden, säger han.

Hovrätten sänker alltså straffen för 23-åringen och 51-åringen. Det eftersom de frias för bombdådet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda där en anställd skadades mycket allvarligt när bomben detonerade.

Enligt hovrätten finns det inga konkreta bevis för att det är just de två som har placerat ut den bomben.

Sprängladdningar i Göteborg

LÄS MER: Sänkta straff för bombdåd i Göteborg – två frikänns för ett av dåden

Åklagaren Mats Ljungqvist ville istället att de båda skulle dömas för försök till mord och alltså till strängare straff än vad som utdömdes i tingsrätten.

Trots utgången är han nöjd.

– Jag visste att den delen var svårast att bevisa och jag respekterar som jurist att rättens ledamöter kommer fram till den här slutsatsen.

”Samhället markerar”

I de andra fallen finns teknisk bevisning som på olika sätt binder alla tre till dåden.

– Jag är nöjd över att alla tre får hårdare straff när det gäller de två andra dåden, hovrätten delar min bild att det rör sig om oerhört allvarlig brottslighet med rasistiska förtecken. Jag är nöjd över att samhället nu har markerat, säger Mats Ljungqvist.

Ljungqvist tänker inte överklaga.

– Nej, det kommer jag inte att göra. Jag respekterar som sagt den här domen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet