Kammaråklagare Hediye Kurt anser att bakgrunden till mordet är att kvinnan inlett en relation, vilket gjort många i släkten upprörda. Foto: TT

Åklagaren: Klarare bild av bilmordet

Uppdaterad
Publicerad

De två bröder som misstänks ha kört på och dödat sin mamma i Göteborg ska stanna i häktet. Vi har fått en klarare bild av motivbilden och vad som hände, säger kammaråklagare Hediye Kurt om utredningen. Även två äldre personer är fortsatt häktade.

Det misstänkta bilmordet skedde i slutet av juli. En kvinna dödades och en man fick allvarliga skador när de blev påkörda av en bil på en gata i stadsdelen Lundby, på Hisingen.

Polisen kom snabbt till teorin att de två personerna kan ha blivit påkörda med avsikt. Snart greps en två bröder som misstänkta för mord och mordförsök. De är söner till kvinnan som dödades.

Två personer i 60-årsåldern greps för grovt skyddande av brottsling. En av dem är även misstänkt för olaga hot. Båda är släkt med bröderna. Några dagar efter påkörningen häktades de fyra misstänkta i två veckor. Alla fyra nekar till anklagelserna.

Advokat förstående

Nu står det klart att de fyra ska stanna i häktet medan utredningen går vidare. Två har själva medgett fortsatt häktning. För de två övriga beslutade tingsrätten om förlängd häktning på torsdagen.

– Vi förstår att den här utredningen kommer att ta tid. Det är mycket som behöver utredas, säger advokat Sina Safashad, som försvarar den yngre brodern.

Kammaråklagare Hediye Kurt anser att bakgrunden till mordet är att kvinnan inlett en relation, vilket gjort många i släkten upprörda.

– Min bedömning är att det finns ett hedersmotiv, säger Hediye Kurt efter omhäktningarna.

Många förhör

Tekniska undersökningar och analyser av material på sociala medier har tagit utredningen framåt, enligt åklagaren.

– Det har också hållits många förhör, med utomstående men också med anhöriga, säger Hediye Kurt.

Hon vill dock inte prata om några detaljer i utredningen. Åklagaren tror att hennes fortsatta arbete kommer att ta minst två månader.

Dödspåkörningen på Hisingen har väckt chock och sorg hos romer såväl i Göteborg som internationellt, det berättar Bagir Kwiek, engagerad i romsk inkludering och tidigare Kulturrådets läsambassadör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bagir Kwiek är engagerad i romsk inkludering och tidigare Kulturrådets läsambassadör. Hör honom berätta om upplevelser av hedersstrukturer och oron för fördomar, efter händelsen, i klippet. Foto: Alva Karlsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer