Kammaråklagare Hediye Kurt anser att bakgrunden till mordet är att kvinnan inlett en relation, vilket gjort många i släkten upprörda. Foto: TT

Åklagaren: Klarare bild av bilmordet

Uppdaterad
Publicerad

De två bröder som misstänks ha kört på och dödat sin mamma iGöteborg ska stanna i häktet. Vi har fått en klarare bild avmotivbilden och vad som hände, säger kammaråklagare Hediye Kurt omutredningen. Även två äldre personer är fortsatt häktade.

Det misstänkta bilmordet skedde i slutet av juli. En kvinna dödadesoch en man fick allvarliga skador när de blev påkörda av en bil påen gata i stadsdelen Lundby, på Hisingen.

Polisen kom snabbt tillteorin att de två personerna kan ha blivit påkörda med avsikt.Snart greps en två bröder som misstänkta för mord ochmordförsök. De är söner till kvinnan som dödades.

Två personer i60-årsåldern greps för grovt skyddande av brottsling. En av dem äräven misstänkt för olaga hot. Båda är släkt med bröderna. Någradagar efter påkörningen häktades de fyra misstänkta i två veckor.Alla fyra nekar till anklagelserna.

Advokat förstående

Nu står detklart att de fyra ska stanna i häktet medan utredningen går vidare.Två har själva medgett fortsatt häktning. För de två övrigabeslutade tingsrätten om förlängd häktning på torsdagen.

– Vi förståratt den här utredningen kommer att ta tid. Det är mycket sombehöver utredas, säger advokat Sina Safashad, som försvararden yngre brodern.

Kammaråklagare Hediye Kurt anser att bakgrunden tillmordet är att kvinnan inlett en relation, vilket gjort många isläkten upprörda.

– Min bedömning är att det finns ett hedersmotiv,säger Hediye Kurt efter omhäktningarna.

Många förhör

Tekniskaundersökningar och analyser av material på sociala medier har tagitutredningen framåt, enligt åklagaren.

– Det har också hållits mångaförhör, med utomstående men också med anhöriga, säger Hediye Kurt.

Hon vill dock inte prata om några detaljer i utredningen. Åklagarentror att hennes fortsatta arbete kommer att ta minst två månader.

Dödspåkörningen på Hisingen har väckt chock och sorg hos romer såväl i Göteborg som internationellt, det berättar Bagir Kwiek, engagerad i romsk inkludering och tidigare Kulturrådets läsambassadör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bagir Kwiek är engagerad i romsk inkludering och tidigare Kulturrådets läsambassadör. Hör honom berätta om upplevelser av hedersstrukturer och oron för fördomar, efter händelsen, i klippet. Foto: Alva Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.