Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter mordet på Hisingen har åklagare bekräftat att det finns misstankar om hedersmotiv. Sunita Memetovic är en advokat och människorättsaktivist som specialiserar sig på romsk kultur och här uttalar hon sig om händelsen.

Misstänkta hedersmotivet väcker reaktioner: ”Många är chockade”

Uppdaterad
Publicerad

De två bröderna misstänks ha kört ihjäl sin mamma på Hisingen i Göteborg. I dag blev båda häktade, misstänkta för mord och mordförsök.

Åklagaren misstänker att det finns hedersmotiv. 

I lördags kväll blev två personer påkörda av en personbil på Hisingen i Göteborg.

En kvinna i 40-årsåldern avled av sina skador. En jämngammal man, hennes nya pojkvän enligt uppgift till SVT, skadades allvarligt.

Fyra personer blev snabbt anhållna. Två är kvinnans söner, som misstänks för mord och mordförsök. Två andra, även de närstående till familjen, är misstänkta för grovt skyddande av brottsling. 

I dag häktades samtliga för respektive brottsmisstanke.

Videoinspelningar

Utredarna går nu igenom videoinspelningar och uttalanden på sociala medier, där kvinnan ska ha anklagats för att ha dragit skam över familjen.

– Det är en viktig del av bevisningen, säger åklagare Hediye Kurt.

Enligt uppgift till SVT ska skambeläggande kommentarer men även hot ha uttalats mot kvinnan, bland annat i samband med en så kallad romsk rättegång, krisi, utan att kvinnan var närvarande.

Oro för stigmatisering

Sunita Memetovic är advokat med romskt ursprung, men också människorättsaktivist som jobbar för romers rättigheter både i Sverige och internationellt. Hon säger att hedersproblematik förekommer bland romer, som bland många andra grupper i samhället.  

– Men att det sker mord med misstänkt hedersmotiv inom gruppen är något som åtminstone jag aldrig stött på tidigare. Det här är en tragedi och många romer är chockade över det som har hänt, men många oroar sig också för att det här ska bidra till en ännu större stigmatisering. 

Åklagare Hediye Kurt bedömer att det finns hedersinslag i det misstänkta mordet.

– Men vi kommer att utreda det närmare, säger hon till SVT Nyheter.

Nekar till anklagelserna

Den man som skadades svårt vårdas fortfarande på sjukhus med svåra skador. Hans tillstånd uppges vara stabilt. De misstänkta nekar till anklagelserna.  

– Han har förnekat, jag kan inte kommentera det mer, säger försvarsadvokat Nan Sahlén som representerar den yngre av bröderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.