Foto: SVT/Polisen

Åklagaren om knarkåtalet: ”Största beslaget jag gjort”

Publicerad

Över 53 kilo amfetamin togs i beslag. Chefsåklagare Per-Erik Rinsell har under sin 20 år långa karriär inte varit med om något liknande.

– Det är det största beslaget jag gjort.

Tre män åtalades i dag vid Borås tingsrätt misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Totalt hittade polisen 53,5 kilo amfetamin som förvarats vid en gård i Marks kommun. Värdet på narkotikan uppskattas till mellan 20 till 22 miljoner kronor, om den sålts på gatan.

Kopplingar till annat åtal

I förra veckan åtalades tre andra män för en en knarkgömma på 11 kilo amfetamin i ett förråd i Borås. Enligt åklagaren finns det kopplingar mellan det fallet och dagens åtal.

– Delar av narkotikan här kommer från samma tillverkningssats. Och delar har förpackats med samma vakuumförpackare, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Tre män åtalade

Men kopplingen har inte lett till något ytterligare åtal för de tre männen i det nya åtalet eller de tre männen i det tidigare åtalet.

De tre män som nu misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott har i förhör gett olika inställningar till misstankarna. En förnekar brott. En annan förnekar narkotikabrott men erkänner vapenbrott. Den tredjes inställning är, enligt åtalet, oklar.

Hör åklagaren om bevisningen i målet och se bilder från var narkotikan hittades i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.