Under onsdagsförmiddagen avslutades rättegången mot den tilltalade mannen. Foto: TT/SVT

Man misstänks ha knivmördat sin fru – åklagaren yrkar på livstid

Uppdaterad
Publicerad

Inför sina barn högg mannen med kniv ihjäl sin fru. När rättegången avslutades under onsdagen yrkade åklagaren på livstids fängelse och utvisning.
– Gärningen var brutal och rå, säger åklagaren Carin Pedersen.

Det var under natten till den 9 juli förra året som polisen larmades till en lägenhet i centrala Mellerud där en kvinna i 30-årsåldern blivit svårt knivskuren. I lägenheten fanns kvinnans make och han greps omgående misstänkt för mord.

Både polisen och räddningstjänsten utförde återupplivningsförsök men konstaterade till slut att kvinnan var avliden.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har sagt till rätten att det var han som dödade kvinnan, men att han inte hade uppsåt att mörda genom sina handlingar. Han har även sagt att han inte minns händelseförloppet.

Ville hämnas

Vid rättegången i Vänersborgs tingsrätt, som avslutades under onsdagen, har åklagaren Carin Pedersen påpekat för rätten att det fanns ett tydligt hedersmotiv till mordet.

– Min bedömning är att det funnits ett tydligt hedersmotiv, vilket betyder att våldet sanktioneras och legitimeras socialt genom att den som utfört gärningen återfår sitt anseende, säger Carin Pederson.

I den rättspsykiatriska utredningen, som SVT har tagit del av, framgår det att mannen inte begått den misstänkta gärningen under påverkan av psykisk störning. Utredningen pekar snarare på att mannens gärningar varit en följd av att han, i hederssyfte, velat hämnas på sin hustru.

Det här är hedersvåld, Angelica Tingström, på Resursteam Heder förklarar.

”Gärningen var brutal och rå”

Under den rättpsykiatriska bedömningen har mannen själv sagt att han vid tiden för mordet varit i stark affekt gentemot kvinnan, men också att han tidigare ska ha utsatt henne för hot och våld.

Carin Pedersen menar att hedersmotivet ska tilldelas betydelse när rätten beslutar om mannens straff.

– Som andra försvårande omständigheter har jag inför rätten påpekat att gärningen var brutal och rå, att gärningen skedde i hemmet av en närstående samt att kvinnan hade svårigheter att värja sig för angreppet.

Men att hon yrkar på livstids fängelse har ytterligare en orsak.

– Att gärningen, som jag påstår, bevittnades av parets gemensamma barn anser jag vara en synnerligen försvårande omständighet och är det främsta skälet till att döma mannen till livstids fängelse, säger Carin Pederson.

Dom i målet meddelas den 13 februari.

SVT har varit i kontakt med mannens försvarsadvokat som inte vill uttala sig i målet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer