Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren Jim Westerberg och advokaten Beatrice Rämsäll efter sista dagen i rättegången mot Wilmas misstänkte mördare. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Åklagaren yrkar på livstid för mord på Wilma

Uppdaterad
Publicerad
Wilmas ex-pojkvän bör dömas till livstid för mord. Så avslutade åklagaren sin sakframställan i Uddevalla tingsrätt. Åklagaren menar att Wilma dödades i ex-pojkvännens lägenhet och att han sen försökt undanröja bevis. Advokaten menar att han borde släppas på fri fot.

I klippet ovan sammanfattar SVT Nyheter Västs reporter sista rättegångsdagen. Hör också åklagaren och advokaten.

På tisdagen avslutades rättegången om det misstänkta mordet på Wilma, 17, i Uddevalla tingsrätt. I tio dagar har förhandlingen pågått och ett stort antal vittnen har hörts.

I sin slutplädering menade åklagaren Jim Westerberg att ex-pojkvännen farit med osanning vid flera tillfällen och inte går att lita på. I stället pekade åklagaren på att ex-pojkvännen försökte röja spår från lägenheten och att han också ska ha planterat villospår.

Slutsatsen från åklagaren presenterades efter en dryg timme: ex-pojkvännen bör dömas till livstids fängelse för mord på 17-åriga Wilma.

 - Det är ex-pojkvännen som är gärningsmannen. Det är orimligt att det skulle kunna handla om någon annan, sa Jim Westerberg.

Gjorde slut – för första gången

Enligt åklagaren ska motivet ha varit att Wilma, 17, gjorde slut med mannen för första gången. Förhållandet ska ha varit våldsamt och vittnen har uppgett att Wilma tidigare utsatts för våld i relationen. Vid den här tidpunkten, i slutet av november, ska ex-pojkvännen uppträtt konstigt och han ska bland annat ha kallat Wilma för ”satan” och ”lucifer”.

– Det är väldigt många omständigheter som sammanfaller den här veckan som kulminerar kvällen den 14 november då Wilma dör.

Omfattande våld

Åklagaren pekade också på en rad olika tekniska bevis. Bland annat handlar det om blodspår i lägenhetens alla rum, som pekar på ett omfattande våld. Åklagaren påpekade också att Wilimas mobiltelefon inte lämnade området där lägenheten ligger efter den 14 november. Telefonen har inte hittats men polisen har kunnat konstatera att den stängdes av manuellt den 15 november.

– Hon har varit försvarslös. Det finns skador på pojkvännens kropp som visar att Wilma försökt försvara sig, och inte skador efter ett lampbyte som han själv sagt att skadorna kommer ifrån, säger åklagaren Shahrzad Rahimi.

Nekar till brott

Ex-pojkvännen har hela tiden nekat till brott. Enligt honom lämnade Wilma lägenheten efter ett bråk den 14 november. Sedan dess ska han inte ha sett eller hört av henne. Senare på tisdagen ska ex-pojkvännens försvarare ha sin sakframställan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilden är publicerad med tillstånd från Wilmas familj. Foto: Privat/Tomas Singer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet