En elev från Högadalsskolan i Mölnlycke lämnar över mer än 2000 namnunderskrifter för att rädda sin skola. Foto: SVT

Aktion för Högadalsskolan i Mölnlycke

Publicerad

På torsdagskvällen samlades 150 barn och vuxna utanför Råda Rum för att kämpa för sin skola.
– Vi väntar på att kommunstyrelsen ska be förvaltningen att ändra avsiktsförklaringen, som kan innebära att vår skola är i farozonen för att rivas, säger pappan Björn Asplind.

Det är mängder av barn i lågstadie- och mellanstadieåldern som har gjort skyltar de stolt räcker upp mot himlen. På skyltarna står det: ”Var inte osmarta”, ”Stäng inte min skola” och ”Rör inte Högadalsskolan”.

De springer glatt omkring bland sina föräldrar som står i en stor ring, samlade utanför Råda Rum där kommunfullmäktige i Härryda har sina möten.

– Vi tycker att vi ser en viss påverkan tack vare media, säger Björn Asplind, förälder och aktiv i Bevara Högadalsskolan.

– Men än har inget beslut fattats för att ändra den avsiktsförklaring som det jobbas på av förvaltningen som eventuellt kan innebära att den 40 år gamla skolan rivs och att den Internationella Engelska skolan byggs där stället.

En ny skola är välkommen

Engagemanget från föräldrar är stort och aktivt, då det i deras mening finns risk att deras skola ska ersättas av en ny.

De är eniga och övertygade om att en ny skola gärna får ta plats i kommunen, men inte just på den tomt där Högadalsskolan ligger.

På tisdagen hölls ett dialogmöte med bland annat föräldrar, skolor, kommun och byggföretag, då det framgick att Internationella Engelska skolan inte har uttryckt något önskemål om just tomten där Högadalsskolan ligger. Bygg den gärna, men någon annanstans, menar föräldrarna i sina protester.

Innan underskrifterna för att bevara skolan ska överlämnas till politikerna i den stora aulan får alla barnen komma in och sjunga en skolsång som hyllar Högadalsskolan. Sången börjar försiktigt men tar sig allt eftersom och stiger högre och högre. När den är slut applåderar föräldrar och politiker gemensamt och barnen tågar ut. Än är inte sista ordet sagt i den infekterade frågan om skolans framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer