Akut läkarbrist på psykiatrimottagning i Borås – enda fastanställda jobbar från Grekland

Publicerad

Snart finns ingen fastanställd läkare på plats kvar på Psykiatriska öppenvårdsmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus. Inom kort arbetar den enda fasta läkaren deltid på distans från Grekland.

– Vi arbetar hårt med nyrekrytering, säger Jenny Linder, tf verksamhetschef inom psykiatrin på Säs.

Hör om hur SÄS arbetar för att lösa personalkrisen i klippet ovan.

Snart är den enda fastanställda läkaren på öppenvårdsmottagningen på Södra Älvsborgs Sjukhus, en som arbetar deltid från Grekland, vilket Borås Tidning var först att rapportera om. Det är den mottagningen patienterna kommer till först innan de slussas vidare in i vuxenpsykiatrin.

– Det är kortsiktigt, det är flera som slutat där av olika skäl. Inom psykiatrin har vi kommit ganska långt med distansbesök. Vi har rätt goda erfarenheter av att ha det som ett komplement till läkare som finns på plats, säger Jenny Linder, tillförordnad verksamhetschef inom psykiatrin på Säs.

Det kommer, enligt Jenny Linder, utöver läkaren som arbetar på distans från Grekland även finnas en erfaren psykiatriker på plats som timanställd.

Kan bildas köer

Läkarbristen kan nu göra att väntetiderna in till psykiatrin på Säs kan komma att bli längre, efter de två första besöken som görs av andra yrkeskategorier görs en läkarbedömning, men än så länge menar Jenny Linder att patienterna inte behöver vara oroliga.

– Vi har en god koll på akut psykiatri på Säs, och då får man träffa den personen man har behov av, och vårdgarantin håller vi till nittio procent, säger Jenny Linder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.