Alex Bergstam hoppas på att få se tumlarna igen. Foto: Privat/Alex Bergstam

Alex var ute och paddlade – då såg hon en fena: ”Magisk upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

En fena ovanför vattenytan, som dyker upp och försvinner. Och sen dyker upp igen, närmare. Då tog Alex Bergstam upp kameran för att filma det som sannolikt var två tumlare.

– Jag är fortfarande lycklig kan jag säga, det var en magisk upplevelse, säger hon.

Efter jobbet på måndag kväll var Alex Bergstam ute och paddlade i sin surfski, som är en typ av kajak, mellan Stenungsund och Svanesund – mer specifik vill hon helst inte vara av oro för att djuren hon fick se ska bli störda.

– Jag såg dem först, sedan hörde jag dem. Ett sådant j-vla häftigt ljud – helt sanslöst, säger Alex.

Lätet är ett frustande andetag, som tumlaren tar innan den vänder ner i böljan igen.

Alex menar att det var två tumlare hon såg. I videon kommer de närmare och närmare.

– Det är häftigt att de vågar sig så nära.

Marinbiologen anar glädjande trend

Alex tror att djuren hade kommit ännu närmare om inte en bogserbåt stört lugnet.

– Den lämnade ett sådant svall efter sig att jag var tvungen att bryta.

Kennet Lundin, marinbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg, håller med om att det verkar vara tumlare i filmen. Det har varit mycket ovanligt att de syns till inomskärs, men det har ändrats de senaste åren.

– För trettio år sedan såg man dem ofta. Sedan avtog det, men nu börjar de att komma tillbaka – det är en glädjande trend, säger Kennet Lundin.

Han tror att det i så fall beror på att det blivit fler fiskar inomskärs – men han betonar att allt det är en obekräftad teori. Att det blivit enklare att rapportera in siktade valar via nätet kan också spela in, liksom sociala medier.

Även om tumlare rör sig inomskärs mer sällan, kan det vara lättare att få syn på dem där.

– Tumlare finns annars utomskärs, utanför Kärringön eller Hallandskusten. Men då måste det vara stilla för att man ska se dem. Är det vågor ser man inte så bra. Det är mer lugnt inomskärs, säger Kennet Lundin.

Tumlare utanför Marstrand

Även utanför Marstrand syntes tumlare till under förra veckan. Anton Thynell och hans flickvän Andrea Fridlizius var ute och seglade när de stötte på två lekfulla tumlare, som stannade kvar vid båten även efter att Anton hoppat i vattnet!

– Det är första gången vi ser tumlare här, säger Anton.

Se deras möte med tumlare i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.