Axel Josefsson blir kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: SVT

Alliansen tar över makten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Med 23 röster mot 17 segrade Alliansens budgetförslag som något oväntat ställdes mot Socialdemokraternas budget i kommunfullmäktige i Göteborg. Moderaternas Axel Josefson blir kommunstyrelsens ordförande under kommande mandatperiod.

Alliansens budget var huvudförslag under torsdagskvällens omröstning i Göteborgs kommunfullmäktige. Efter votering om motförslaget blev det, något förvånande, Socialdemokraternas budget som ställdes mot Alliansens och inte den på förhand förväntade röd-grön-rosa.

Röstade enligt uppgjord plan

Trots budgetnederlaget tog Vänsterpartiets Daniel Bernmar platsen som kommunstyrelsens 2:e vice ordförande. Till 1:e vice ordförande valdes Helene Odenjung (L)

– Jag tror att våra väljare har förståelse för att vi röstade på Daniel Bernmar, säger Axel Josefson (M). Man måste ha en viss ordning och reda i hur man röstar, och vi följde den praxis som finns i att rösta på största oppositionsblocket.

24 år av (S)-styre bryts

Efter 24 år tappar alltså Socialdemokraterna makten i Göteborg. Ann-Sofie Hermansson var märkbart rörd efter omröstningen.

– Sånt kan hända i en demokrati, säger Ann-Sofie Hermansson, men jag är ordentligt bekymrad för Göteborgs stad med ett så svagt styre.

Alliansen hade på förhand gjort upp med det röd-grön-rosa blocket om att posten som 2:e vice ordförande skulle gå till Daniel Bernmar (V). Under mötet nominerade dock Demokraternas Martin Wannholt Ann-Sofie Hermansson till den posten. Men inte heller den omröstningen vann Socialdemokraterna, Bernmar fick posten med siffrorna 43-37.
Men några planer på att kliva av posten som gruppledare har Hermansson inte.

– Det finns inte på dagordningen, säger hon. Jag kan sitta kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer