Bristande omsorg, oro för barnet och våld i familjen är de tre vanligaste orsakerna till anmälningarna. Foto: Jessica Gow / TT

Allt fler anmäler att barn far illa – ökning i flera kommuner i väst

Uppdaterad
Publicerad

Antalet orosanmälningar om barn som far illa ökar kraftigt i flera kommuner i Göteborgsregionen. Det visar en ny rapport från Göteborgsregionens kommunalförbund. Men vad ökningen beror på är inte klarlagt.

I rapporten undersöks åtta kommuner i Göteborgsregionen och i dessa gjordes totalt 29 890 aktualiseringar om barn som for illa under 2017. Det är en ökning med 73 procent jämfört med år 2014.

– Det är en kraftig ökning som syns i alla kommuner och stadsdelar, och det har inneburit en ökad arbetsbelastning för socialtjänsterna, säger Jeanette Olsson, forskare vid Göteborgsregionens kommunalförbund, och en av rapportförfattarna.

Ökning med 73 procent

Med aktualiseringar menas exempelvis orosanmälningar från skola och socialtjänst och ansökningar från vårdnadshavare eller från barnet själv.

Från socialtjänsternas håll hade man märkt av ökningen och rapporten beställdes för att få mer kunskap om hur läget ser ut och i vilka grupper som ökningen sker.

Bristande omsorg största problemet

De flesta aktualiseringar gäller barn i åldern 14–18 år, och den största andelen är pojkar, 62 procent. Den vanligaste orsaken till orosanmälan är bristande omsorg.

Men vad som har orsakat ökningen ger rapporten inte svar på.

– För att få svar på det behövs fördjupade analyser. Det kan både bero på ökad anmälningsbenägenhet för barn som man är orolig för och det kan vara fler barn som far illa, men i nuläget kan vi inte säga något om det, säger Jeanette Olsson.

– Rapporten kan nu användas av socialtjänsten i kommunerna för att kunna planera arbetet och fördela resurser på ett bra sätt, säger Jeanette Olsson.

Orosanmälningar i väst

  • Kommunerna som undersöks i rapporten är Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Tjörn och samtliga tio stadsdelar i Göteborg.
  • De främsta orsakerna är bristande omsorg (28 procent), oro för barnet/övrigt (22 procent), våld i familjen (11 procent) och brottslighet hos den unga (7 procent).
  • De som främst anmäler oro för barn och unga till socialtjänsten är polis (21 procent), skola och förskola (21 procent) och hälso‐ och sjukvård (16 procent).
  • När det gäller så kallade ansökningar, där det är vårdnadshavare eller barnet själv som ansöker om hjälp, görs de flesta av barnet eller den unge själv (58 procent), vårdnadshavare (34 procent) och övriga 8%.
  • SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om ökningen av orosanmälningar, och om att den stadsdel i Göteborg som har flest sådana är Angered. Även GR-rapporten visar att flest aktualiseringar gjordes i Angered 2017, 3 886 stycken, men den största ökningen syns i Göteborgsstadsdelen Centrum, där gjordes endast 1 257 stycken, men det innebär en ökning med 152 procent.
  • Göteborg är den kommun där flest anmälningar gjordes, 20 963, stycken och därefter kommer Mölndal, där det gjordes 1 813 anmälningar. Bland kommunerna syns den största ökningen i Härryda, där aktualiseringarna har ökat med 100 procent från år 2014 till 2017.
  • I ungefär en tredjedel av fallen väljer kommunerna att inte inleda någon utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.