Polisen Martin Petersson kontrollerar bilar vid vägbygget på E20 i höjd med Nääs fabriker. Här är hastigheten tillfälligt nedsatt från 80 till 50 kilometer i timmen. Foto: Martin Gustavsson/SVT

Allt fler fortkörare blir av med körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nya arbetssätt har lett till att fler fortkörare blir av med körkortet. – Vi kan ta långt fler fortkörare på grund av att vi skippat block och penna, berättar Erling Andersson, verksamhetsutvecklare för trafiksäkerhetsfrågor.

Mellan januari och juni i år bötfälldes 20 000 fler fortkörare av polisen jämfört med 2019. Årets siffra ligger på drygt 65 892 mot förra årets 46 874. En stor del av detta beror på att polisen jobbar mer effektivt och inte på grund av att folk kör fortare.

– Vi jobbar effektivare i dag med digitala ordningsböter. Men generellt har hastigheten minskat på vägarna beroende på att man sänkt hastigheten, säger Erling Andersson, verksamhetsutvecklare för trafiksäkerhetsfrågor, till SVT Nyheter.

Transportstyrelsen återkallar fler körkort

Om du kör 31 kilometer över tillåten hastighet blir du av med körkortet, vid 30-gräns räcker det med 21 kilometer över hastigheten. Och detta har extra många fått erfara det första halvåret i år. Antalet indragna körkort, där hastighetsöverträdelse är den vanligaste orsaken, har ökat med tio procent jämfört med förra året. Totalt återkallades 20 303 körkort mot 18 352 under samma period förra året visar tisdagens siffror från Transportstyrelsen.

Mer än fördubbling i Göteborg

Martin Petersson är trafikpolis i Göteborg och även han vittnar om en stor ökning i fasttagna fortkörare.

– Vi stod vid ett vägbygge i kanske tre timmar och fick 20 bilister som blev av med körkortet, berättar han.

Hans grupp har fram till den 7 juli i år rapporterat 400 bilister för återkallelse av körkort. Förra årets motsvarande siffra var 190.

– Det är ur alla målgrupper, män som kvinnor, yrkeschaufförer och olika åldrar. Det värsta vi sett den här sommaren var en kvinna som körde i 198 kilometer i timmen, dubbelt så fort mot vad som var tillåtet.

Orsaken är att det digitala arbetssättet som gör att polisen automatiskt kan rapportera förare och registreringsnummer istället för att lägga tid på att stå och bläddra bland olika koder för sin rapportering.

– Jag rapporterar fem gånger fler på ett pass än tidigare, säger Martin Petersson.

Även hastighetsöverträdelserna totalt har ökat i Västra Götaland – 12 398 personer fick böter för fortkörning bara i juni mot 6 962 personer förra året. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.