Här är några av EU-frågorna som engagerar. Foto: SVT

Allt fler positiva till EU men dagens samarbeten räcker

Publicerad

Om invånarna i Västra Götaland får bestämma är det ingen risk att vi skulle få en Swexit. Sedan början av 2000-talet har antalet invånare i regionen som säger sig vara positivt inställda till EU ökat med över 20 procentenheter.

Sammantaget är vi alltså betydligt mer välvilligt inställda till EU idag. Vid millennieskiftet var det knappt 37 procent av invånarna i Västra götaland som tyckte att det var en bra ide att vi var med i EU. Idag är den siffran istället nästan 59 procent. 

Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europavetenskap. Foto: SVT
EU-valet 2019

– Vi har gått från att vara ett land som var ganska splittrat i frågan, säger Linda Berg som är föreståndare för Centrum för Europavetenskap. Till att vi nu kan se att vi har ett stort stöd för medlemskapet bland svenskarna.

Fler unga än gamla positiva

Vilka som ser fördelarna med att vara med i EU har också förändrats. På 90-talet var det övervägande medelålders män som var positiva till svenskt EU-medlemskap, idag är det fler yngre som positiva än äldre. Och kvinnor i lika stor utsträckning som män. 

– Jag tror att vi vinner otroligt mycket på att vara med i EU, säger Jennie Nyström från Böja utanför Skövde. Försvaret och miljön är två områden som är oerhört viktiga att vi samarbetar om inom hela EU.

Hit men inte längre

Men trots att vi är mer positiva idag än för 20 år sedan är det inte många som vill att vi ska utöka samarbetet inom EU mycket mer. 

– Det handlar i stora drag om att man tycker att det är bättre att vara kvar än att gå ur. Men också att det är bra hit, men inte längre. Man tycker att det räcker med de samarbeten som finns idag, säger Linda Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet