Läkemedlet Alvedon 665 mg kommer att dras tillbaka från markanden från den första juni i år. Det har europeiska kommissionen beslutat. Ett beslut som gläder Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: SVT

Alvedon 665 stoppas på marknaden

Publicerad

Det smärtstillande läkemedlet Alvedon 665 dras in från marknaden från och med den första juni i år.
– Jag tycker det är bra att man gör det, för det finns tydliga säkerhetsproblem och problem vid överdosering av läkemedlet, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Som med de flesta läkemedel så är även Alvedon 665 ofarligt i små doser, men det är vid överdosering som problemen uppstår eftersom det inte går att behandla på samma sätt som vid överdosering av så kallad vanlig Alvedon, som är uppbyggda på ett annat sätt. De här tabletterna är annorlunda uppbyggda än så kallad vanlig Alvedon.

– De här tabletterna har en långsam frisättning och ger smärtlindring under en längre tid, vilket gör behandlingen vid överdosering eller förgiftning svårare, säger Kai Knudsen.

Svåra leverskador

Överdosering av paracetamol, som den här tabletten innehåller, kan enligt honom ge svåra leverskador. Något som SVT Nyheter Väst rapporterat om tidigare. Och det har varit ett flertal incidenter bland dem som tagit för många tabletter av Alvedon 665 under för kort tid.

– Vi har haft väldigt många tillbud, men få har råkat riktigt illa ut. Jag känner till två patienter som gått till levertransplantation och en som avlidit i Västra Götaland, säger han.

Stopp från 1 juni

Det är europeiska kommissionen som beslutat att Alvedon 665 mg ska dras tillbaka från marknaden. Beslutet är bindande enligt Läkemedelsverket och ska genomföras i alla medlemsländer i EU.

I Sverige stoppas försäljningen från och med den första juni i år. Det innebär att  preparatet inte får säljas på apotek eller förskrivas av läkare efter den sista maj.

Alvedon 665 mg

Visa

Ett smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol.

Skillnaden jämfört med andra paracetamoltabletter är att den verkar längre och därför inte behöver tas lika ofta.

Det är just långtidsverkan som gör det lätt att överdosera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer