Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer att bli tio laddplatser till elbilar i centrum, som kommer att vara på plats till sommaren – hör i klippet var laddstolparna kommer att placeras Foto: SVT

Åmåls centrum förstärks med tio laddstolpar för elbilar

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober förra året stängdes den offentliga laddstolpen vid torget i Åmål av, bland annat efter kritik om att man kunde ladda gratis. Men till sommaren kommer det finnas möjlighet att ladda elbilar i centrum igen.

– Laddstolparna kommer att vara på plats innan turistsäsongen börjar, någon gång i juni skulle jag tro att det kan vara klart, säger Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef på Åmåls kommun.

Efter att kommunens enda laddstolpe stängdes av lade kommunen ut en intresseanmälan till företag om att etablera laddstolpar i centrum. I början av februari hörde ett företag av sig och ville sätta upp tio stycken.

Vad kostar detta för kommunen?

– Ingenting, det är företagarna som står för samtliga kostnader. De får betala en symbolisk summa för att använda platsen, säger Björn Wennerström.

Vad tjänar ni på detta då?

– Pr- och servicemässigt tjänar vi på det, både för befolkningen i Åmål och för turister. Det är inga intäkter för kommunen i rena pengar, utan mer en symbolisk handling, säger Björn Wennerström.

Hade ingenstans att ladda

Åmålsbon Kajse-Britt Andersson har en bensinbil och kommer inte att byta till en elbil, även om hon nu har möjlighet att ladda.

– Jag hade ingenstans att ladda en elbil där jag bor förrän nu, när det har kommit upp laddstolpar där jag bor. Men jag hade inte det när jag bytte min bil för något år sedan, säger hon.

I början av mars kom det in ytterligare en intresseanmälan för att sätta upp fler laddstolpar i Åmål.

– Det är ganska nytt, men vi tittar nu på resecentrum om det kan vara en möjlighet för dem, säger Björn Wennerström.

Starta klippet för att höra var laddstolparna kommer att placeras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.