Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristdemokraterna besökte Åmål för diskutera frågan om en stor anstalt i kommunen. Foto: SVT/Magnus Dennert

Åmåls önskan: vill ha ett fängelse för 400 interner

Uppdaterad
Publicerad

Åmåls kommun satsar stort på att Kriminalvården ska bygga ett nytt och stort fängelse i kommunen. Trots att man inte fått något löfte köptes 30 hektar mark för en månad sen. Nu försöker kommunen också få rikspolitiker med sig och under fredagen var Kristdemokraterna på plats.

– Vi tror att det här är en mycket bra plats att bygga ett fängelse på, säger Andreas Carlson som partiets rättspolitiske talesperson. 

Ett fängelse i Åmåls kommun skulle ge minst 300 nya jobb och det är en bidragande orsak till att det finns en politisk enighet för att bygga ett nytt fängelse i kommunen.

– Vi är helt överens om detta och det har underlättat arbetet. Nu förbereder vi en detaljplan, säger Björn Wernerström som är projektledare i kommunen.

Valet 2022 Väst

Kan sätta spaden i marken

Både politiker och tjänstemän har gemensamt försökt att bearbeta Kriminalvården, men förra året kom ett bakslag. Kriminalvården beslutade då att gå vidare med planerna på en stor anstalt och placera den i region öst. Trots detta fortsätter alltså Åmåls kommun att driva frågan vidare.

– Vi har köpt in 30 hektar mark, nu jobbar vi med planarbetet. I region öst har man inte kommit så långt. Så vi hoppas att man ändrar sig. Vi vill komma med ett komplett erbjudande till Kriminalvården där man bara kan sätta spaden i marken, säger Björn Wernerström.

”Behövs en anstalt”

Kristdemokraterna på riksnivå besökte Åmåls kommun och driver nu också frågan.

– Det behövs en ny stor anstalt. Svensk kriminalvård har växtvärk. Åmål behöver ett fängelse så det passar, säger Andreas Carlson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet