• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åmåls ovanliga regnbågsflagga nedklottrad direkt: ”Klart en blir ledsen” Foto: Elin Johansson/SVT

Åmåls regnbågsflagga nedklottrad direkt: ”Klart en blir ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

För att uppmärksamma den internationella dagen mot homofobi den 17 maj valde Åmål kommun ett annorlunda sätt. En stor regnbågsflagga målades mitt på Kungsgatan centralt i orten.

Men bara inom ett dygn blev flaggan nedklottrad.

– Det är klart en blir ledsen och bestört, säger Michael Karlsson (S), kommunalråd i Åmål.

Se klippet för att se flaggan och klottret

Flaggan målades efter en idé från kommunledningen. Tanken är att uppmärksamma budskapet om mångfald, respekt för medmänniskor, tolerans och lika rättigheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, skriver kommunen på sin hemsida.

Men inom ett dygn hade något klottrat ett streck på flaggan och skrivit ”Fuck bögar”.

Vad tänker du att den blev nedklottrad redan inom ett dygn?

– Det är klart en blir ledsen och bestört. Helt oväntat var det väl inte heller. Vi vet ju inte om det är ett busstreck eller står för något annat men sakfrågan med alla människors lika värde är viktig, säger Michael Karlsson (S).

Förutom denna målning så flaggar ni även med regnbågsflaggor på andra platser. Varför då?

– Vi gör det här för att det är viktig att stå upp för människors lika värde i en tid då många länder går i en riktning som vi inte kan acceptera. Det kan också vara svårare att vara homosexuell eller bisexuell i en mindre stad som Åmål.

Enligt Michael Karlsson är tanken att flaggan ska kunna vara kvar på marken över hela sommaren. Redan under onsdagkvällen planerar man att åtgärda klottret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer