Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon vill normalisera alla typer av kroppar! Foto: SVT

Fotografen Amanda: Jag får hat för mitt Instagramkonto ”Tuggmotstånd”

Uppdaterad
Publicerad

På fotografen Amanda Ekströms Instagramkonto framhävs celluliter, bristningar och valkar istället för att retuscheras bort.

– Om folk går ”loco” för att man lägger upp bilder på valkar på Instagram, då måste man lägga upp fler bilder med valkar på Instagram, säger hon.

Amanda Ekström, 23 år, som kommer från Länghem utanför Borås, var trött på att bara se vältränade och retuscherade kroppar i sociala medier. Hon började att publicera bilder på människor med alla möjliga sorters kroppar för att normalisera olika typer av kroppsformer.

– Så länge det finns en enda person som låter sig påverkas eller hindrar sig själv på grund av sin kropp, behöver olika kroppar normaliseras, säger Amanda Ekström vars Instagramkonto ”Tuggmotstånd” har över 25 000 följare.

”Kolla här, ingen har valkar”

Idén kom när hon vikarierade som lärare för några år sedan. Några av de 14-åriga tjejerna i klassen satt och räknade valkar i ett grupprum och diskuterade bästa sätten för hur de skulle träna bort dem.

– De visade mig konton på sociala medier och sa ”kolla här Amanda, ingen här har valkar”. Då tänkte jag varför gör ingen någonting åt detta? Varför visar man inte hur kroppar ser ut egentligen, säger hon.

Amanda Ekström har fotat i över tio år. Foto: SVT

”Insåg att sådana här bilder behövs”

När hon startade kontot för nästan tre år sedan fick hon i början mycket negativ respons. I dag får hon många hejarrop men också hat och hot för bilderna hon publicerar, berättar hon.

– Jag insåg att sådana här bilder behövs. Om folk går ”loco” för att man lägger upp bilder på valkar på Instagram, då måste man lägga upp fler bilder med valkar på Instagram, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.