Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ambulans körde 53 pass på övertid

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans i Göteborg har haft övertid på 47 procent av sina arbetspass under ett halvår.

Ambulanspersonalen har skrivit en avvikelserapport om övertiden och föreslår åtgärden att ”släcka ner bilen hos SOS Alarm” efter ordinarie arbetspass om man inte har något pågående ärende. Arbetspassen skedde mellan mars och september.

Åratal av problem

Ambulansverksamheten i Göteborg har haltat länge. Sahlgrenska Universtitetssjukhuset tog tillbaka driften i egen regi 2012 efter några år hos privatägda Falck AB. Socialstyrelsen hade då riktat hård kritik mot Falck. Enligt myndigheten var det risk för lång väntan på ambulans, låg beredskap för akuta händelser och slarv med säkerhetskontroller av utrustning och bilar.

Ambulanssjukvården i Göteborg

I Västra Götaland ska alla livshotande larm nås inom 20 minuter.

Så har Göteborgs ambulanser drivits

2007 – Tog det privatägda Falck AB över ambulansverksamheten från räddningstjänsten i Göteborg.

2012 – I oktober tog Västra Götalandsregionen tillbaka driften av ambulanssjukvården. Kontraktet med Falck AB hade gått ut och parallellt med detta hade många klagomål kommit in på Falck AB.

Klagomålen på Falck AB gällde delvis stillastående ambulanser på grund av kronisk personalbrist. Dessa klagomål beaktades när regionen valde att ta tillbaka verksamheten i egen regi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanssjukvården i Göteborg

Mer i ämnet