Foto: SVT

Ambulansen på Öckerö blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade flytten av ambulansen på Öckerö stoppas efter protester.

Tidigare i höstas kom förslaget från Sahlgrenskas sjukhusförvaltning att den ambulans som var stationerad på Öckerö skulle bort och ersättas av en så kallad bedömningsbild med sjuksköterska.

Förslaget väckte stora protester och ledde till en namninsamling med tusentals underskrifter. Nu väljer sjukhuset att backa.

Ambulanssjukvården i Göteborg

– Vi har inte fått med oss öckeröborna på det här. Det har varit så kraftig opinion att vi inte ser det som meningsfullt att fortsätta, säger Johnny Bröndt (M), ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse till SVT Nyheter Väst.

Hur är det som politiker att ställa in sina planer så här?

– Ibland får man bita i det sura äpplet.

Beskedet glädjer Arne Lernhag (M), kommunalråd på Öckerö.

– Det känns jättebra att man kan påverka ett beslut så att det blir rätt. Jag hade hela tiden förhoppningen om att det skulle bli såhär, säger han.

Vad tror du ligger bakom att man ändrar sig?

– Det har varit ett stort engagemang från kommunen. Vi har varit sakliga och visat alla nackdelar med att dra in ambulansen. Den lilla besparing man skulle göra motsvarar en sådan sänkning av patientsäkerheten att det inte är ett bra beslut.

Sahlgrenskas styrelse kommer fatta ett definitivt beslut om frågan under ett sammanträde i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanssjukvården i Göteborg

Mer i ämnet