Starta klippet för att höra Patrik Gardesten, chef för amfibieregementet i Stockholm, berätta om hur man tänker i frågan kring verksamheten i Göteborg. Foto: SVT Nyheter

Amfibieregemente förbereds i Göteborg – men politiskt beslut saknas

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg planeras för fullt för ett nytt amfibieregemente. Personal utbildas och material flyttas hit, trots att riksdagen ännu inte fattat beslut om saken.

– En del av mitt regemente är redan placerat här i Göteborg. Skulle inte det politiska beslutet komma då har förberedelserna plats i mitt förband, säger Patrik Gardesten, chef för amfibieregementet i Stockholm.

Se när årets värnpliktiga marscherar på Käringberget i Göteborg i klippet ovan.

Det förra amfibieregementet i Göteborg, Älvsborgs amfibieregemente, lades ner 2005. Sedan dess har det bara funnits två förband här, totalt cirka 250 personer.

De lyder formellt under amfibieregementet i Stockholm. Men för drygt ett år sedan föreslog försvarsberedningen att Göteborg skulle få ett eget amfibieregemente. Det skulle i så fall innebära ytterligare cirka 400 heltidstjänster.

– Sedan ett år tillbaka så förbereder jag med den personal jag har här i Göteborg. Vi genomför materielbeställningar, vi utbildar vår personal och vi förbereder de övningsområden och utbildningsfaciliteter vi behöver för att utbilda morgondagens amfibiebataljon, säger Patrik Gardesten, chef för amfibieregementet i Stockholm.

Han berättar också att de börjat flytta materiel till Göteborg.

Förhandlingarna bröt samman

Men det politiska beslutet saknas alltså fortfarande. I slutet av maj bröt förhandlingarna mellan regeringen och oppositionen samman, och ingen ny försvarsbudget klubbades.

Alla partier ska dock vara överens om att ett nytt amfibieregemente behövs i Göteborg. Ett beslut om försvarsbudgeten väntas till hösten.

– Vi hoppas att det kommer, säger Patrik Gardesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.