Aymen Ali och Amir Kader på Street Games i Lövgärdet i Göteborg. Foto: SVT

Amir vill få unga i Angered att idrotta

Publicerad

För tredje året i rad får unga i Angered möjlighet att prova en mängd olika idrotter. Målet är att förbättra folkhälsan.
– Vi kan inte dö tidigare än andra, säger Amir Kader som är projektledare för Street Games.

Bakom Lövgärdets centrum råder full aktivitet. Basketbollar studsas, handbollar kastas och kullerbyttor slås. En rad olika föreningar har flyttat ut sin verksamhet för att låta ungdomar i området att testa olika idrotter.

Aymen Ali, 10 år är en av de som är ute och rör på sig.

– Jag tycker att det är jätteroligt för jag gillar och testa på mycket. Man får träffa sina kompisar och istället för att vara hemma kan man komma hit, säger han.

Det här är tredje året som Street Games anordnas. Initiativet till projektet kom från lokala föreningar som ville hitta på något för att få fler att idrotta.

– Så vi kom på att vi testar att ta oss ut. Många har tyvärr inte koll på var föreningarna håller hus, säger Amir Kader.

”Rör oss för lite”

Bakgrunden till projektet är de dystra siffror som visar att det är stora skillnader i medellivslängd i Göteborg. Enligt göteborgs stad så lever kvinnor 7,5 år och män 9,1 år längre i de mer välmående områdena i staden än i de mindre gynnade. Den här skillnaden vill Amir Kader göra något åt.

– Vi i Angered dör tidigare än andra stadsdelar. Bland annat för att vi rör oss för lite och att vi äter för dåligt, säger han.

Stämplar ska motivera

Under Street games så får barnen och ungdomarna ett stämpelkort. För varje aktivitet som genomförs stämplas kortet. Efter tre stämplar väntar dricka och frukt. När alla aktiviteter stämplats i kortet får deltagarna en t-shirt.

– Det gör att barnen stannar längre och kanske provar på något de inte testat tidigare och kanske eventuellt börjar med någon idrott, säger Amir Kader.

Projektet stöttas av Västra götalands idrottförbund och har i år växt till fem stadsdelar. Enligt Amir Kader så såg de tidigt resultat av projektet. Han tar taekwondo som exempel.

– De började med 14 medlemmar för tre år sedan. Idag är de 280 medlemmar, säger han.

Väg in i samhället

För Amir Kader så är projektet inte bara en fråga om hälsa. Det är större än så.

– Kommer man med i en förening så har man lättare att lära sig språk. Man har mycket lättare att komma in i samhället, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer