”Tidigare har jag bara sett någon enstaka, men nu var det mellan tio och 15 stycken. Det var helt otroligt, vi trodde inte att det var sant”, säger Anders. Foto: Privat

Anders unika möte i Göteborgs skärgård

Publicerad

En hel flock med tumlare syntes till i Göteborgs södra skärgård i onsdags. Några av dem som fångade flocken på bild var paret Anders Öfverman och Riina Öfverman från Askim.

– Jag blev helt tagen av det här, säger Anders Öfverman.

Det var i onsdags som Anders Öfverman och hans hustru Riina Öfverman från Askim var med om en ovanlig upplevelse när de såg drygt 15 stycken tumlare som simmade omkring i Göteborgs södra skärgård.

En upplevelse, som han menar, inte är särskilt vanlig.

– Jag såg direkt att det var tumlare. Vi hade varit ute och seglat ett par timmar och plötsligt dök de upp. Tidigare har jag bara sett någon enstaka, men nu var det mellan tio och 15 stycken. Det var helt otroligt, vi trodde inte att det var sant. Jag blev helt tagen av det här, säger Anders Öfverman.

Glad efter mötet

Han berättar att han, tillsammans med frun, varit ute på sjön i 40 år, men att de aldrig varit med om något liknande.

– De dök upp och ner, som delfiner. Det var ju en hel flock, vet du. De följde efter oss och var omkring oss i en timme. Det är jätteroligt att de finns i vår skärgård. Man tänkte inte så mycket mer på det, utan gladde sig bara åt det. Jag är fortfarande glad över det, berättar han.

Efter att ha hakat på parets båttur en dryg timme avrundade de sitt äventyr. Men på väg tillbaka till skärgården syntes de till igen, men stannade dock inte lika länge.

Efter händelsen är Anders Öfverman fortfarande glad över sitt möte med tumlarflocken.

– De måste själva ha tyckt att det var väldigt kul. Det finns ju ingen annan anledning till att de följde med oss så länge, säger han.

Förekommer sparsamt

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om tumlare i Västsverige. Tidigare i augusti syntes tumlare, eller snarare delfiner, till utanför Onsala av två fridykare.

– Utanför Onsala såg vi något konstigt i vattnet. Först trodde vi att det var en säl, men så tyckte vi att det såg ut som en delfin av något slag, berättade fridykaren Patrik Werner då.

I en tidigare intervju har SVT Nyheter Väst varit i kontakt med Roger Jansson på Havets hus i Lysekil. Efter mötet i Onsala reagerade han positivt och sa såhär:

– Delfiner i våra trakter förekommer sparsamt men det har blivit vanligare med observationer på senare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.