Foto: SVT

Anhörigas larm om Dick – efter avslöjandet: Lämnas ensam i timmar

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för Dick Nord väckte upprörda känslor när SVT för ett år sedan avslöjade hur personal på hans dåvarande gruppboende hotade och kränkte honom. Partille kommun – Dicks hemkommun – lovade då bättring, men nu larmar anhöriga på nytt om att Dick far illa.

I klippet ovan kan du höra kritiken från de anhöriga och den hemliga inspelningen som avslöjar vad personalen på Dicks tidigare boende utsatte honom för.

Dick Nord är 37 år, autistisk och har en intellektuell funktionsnedsättning som gör att han är på ett barns intellektuella nivå. För att han ska känna trygghet och inte skada sig själv eller andra så behöver han omsorg dygnet runt.

Men Dicks moster, Emma Eriksson, larmar nu om att han på nytt far illa, bland annat genom att lämnas ensam många timmar av personalen. Den här gången på sitt nya boende, Humana i Oskarström utanför Halmstad.

– Man låter honom vara. Så att när han blir självskadande och utåtagerande så lämnar man honom, så får han ta hand om det själv. Det är ingen bra metod för han kan inte hjälpa sig själv, utan han behöver stöd, säger Emma Eriksson.

Kommunen vill inte kommentera

Det är Partille kommun som placerat Dick på det nya boendet efter att Hultagårdens boende, där Dick tidigare bodde, sagt upp hans plats. Men kommunen vill inte svara på några frågor om fallet, och hänvisar att det nu pågår en rättsprocess som ska komma fram till om kommunen faktiskt ger Dick goda levnadsvillkor såsom lagen kräver.

Emma Eriksson berättar att Dick blivit mycket orolig sedan flytten till ett nytt boende – långt från sina anhöriga – och att han tappat mycket i vikt.

– Innan han flyttades ifrån Partille så hade han ett fungerande liv. Han gick i ridskola, badade i simhall, gick på restaurang. Idag sitter han i sin lägenhet med plast för fönstren. Han har ingen sysselsättning. Det enda han har är en smart-tv med en Youtube-uppkoppling där han får välja mellan tio olika musikstycken han kan lyssna på. Och ibland får han åka på en biltur, säger moster Emma Eriksson.

”Det stämmer verkligen inte”

Verksamhetschefen på det Humana-boende där Dick bor vill inte heller ställa upp på en intervju för SVT, utan hänvisar i stället till omsorgskoncernens pressansvarige Patrik Silverudd. Han uppger att Dick har det bra på boendet, att personalen har relevant utbildning för att ta hand om honom, och att Dick inte alls lämnas ensam.

– Det stämmer verkligen inte. Minst en gång i timmen tittar man till den boende. Och det gör man även då när han uttryckt att han vill vara ifred.

Är du säker på det?

– Det är vad mina kollegor säger.

Är dina kollegor säkra på det?

– Ja, såvitt jag kan bedöma, ja.

Förra boendet fick IVO-kritik

Det var i februari 2019 som SVT Nyheter Väst avslöjade hur personal på ett av Hultagårdens gruppboenden betedde sig hotfullt och kränkande mot Dick. Granskningen fick stor uppmärksamhet och boendet fick senare skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet