Foto: Ur Det stora postrånet

Anita hamnade öga mot öga med rånarna – ”Jag kunde inte förstå vad det var som hände”

Uppdaterad
Publicerad

Anita Johansson var anställd på postterminalen i Göteborg 2008 och hamnade mitt i råndramat när beväpnade män plötsligt stormade in i lokalen.

Anita Johansson arbetade på postterminalen i Göteborg natten då rånarna slog till. Trots att det hanterades stora summor pengar på hennes arbetsplats trodde hon inte att något sådant skulle kunna hända.

– Nä. Jag var nog väldigt blåögd och naiv. Man gick till arbetet och kände sig trygg där.

Det stora postrånet

Hennes starkaste minne från rånnatten är överraskningsmomentet.

– Det tog en bra stund innan jag fattade att det var verkligt. De såg så otäcka ut när de kom springande i sina rånarluvor. Jag kunde inte förstå vad det var som hände.

Rånarna blev mer och mer desperata

Personalen blev beordrad att lägga sig på golvet medan rånarna försökte ta sig in i tåget för att komma åt bytet.

– Det var kallt och det kändes som att man låg där väldigt länge. Jag minns de hetsiga rösterna. När de inte lyckades få fram några pengar blev de mer och mer desperata.

Samtidigt låg Anita och väntade och hoppades att polisen skulle komma. Vad hon inte visste var att de var upptagna med brinnande bilar, bombhot och fotanglar runt om i Göteborg. Polisen kom inte och rånarna lämnade platsen. Kvar låg personalen på det kalla golvet i tystnaden.

– Det var en otäck tystnad. Efteråt kände jag att kroppen reagerade och jag fick en fruktansvärd frossa och bara skakade. Det tog ett bra tag innan jag lugnade ner mig.

Till slut kom dock polisen och personalen frågades ut om händelseförloppet. Anita berättar att det var många som var frustrerade över att det hade tagit så lång tid.

Ville tillbaka till arbetet

Anita tog sig hem och blev sittande hela dagen framför tv:n och såg nyhetssändning efter nyhetssändning om rånet. Hon stannade hemma den natten men nästföljande natt var hon tillbaka på jobbet.

– Jag kände att jag måste tillbaka. Hur otäckt det än är att gå dit igen så måste jag dit. Det är tvunget om jag ska klara av att komma tillbaka. Vi peppade varandra jag och min kollega Anneli.

Det var långt ifrån alla som klarade av att komma tillbaka så snart. 

– Det var några som blev sjukskrivna ett bra tag. En slutade strax efter. Det är olika hur man hanterar en sådan sak.

Rädd för starka ljud

Även om Anita kunde börja arbeta så satte händelserna djupa spår i henne.

– Det satt i ganska länge att jag var lättskrämd. Jag hoppade till av höga ljud på jobbet. Jag tänkte att det kan ju inte hända igen. Man försöker prata förnuft med sig själv.

Anita Johansson arbetade kvar tills hon gick i pension 2014.

Ovan kan du se ett smakprov från serien. Hela serien Det stora postrånet kan du se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det stora postrånet

Mer i ämnet