Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör anhöriga till postrånarna berätta om hur deras liv förändrats efter rånet och hur de lever idag. Foto: SVT

Anhöriga till postrånarna dödshotades: “De skulle begrava mig levande”

Uppdaterad
Publicerad
Efter postrånet i Göteborg 2008 hotades anhöriga till personer som satt häktade, misstänkta för brottet.
– Jag tror att genom att göra mig rädd ville man skrämma honom till tystnad. Jag var livrädd, säger Nadia, ex-flickvän till en av rånarna, i SVT:s “Det stora postrånet”.

Flera personer förhördes och häktades efter att polisen funnit misstänkta föremål i en bil, kort efter det spektakulära rånet mot postterminalen i Göteborg 2008. Polisen gjorde sitt yttersta för att få någon av de inblandade att samarbeta, men till en början var alla tysta.

För att förhindra att någon av de inblandade skulle börja prata med polisen hotades flera av deras anhöriga av personer knutna till brottet. En av de som blev utsatt var Jeanette, mamma till Tony. Hon sålde sin lägenhet och flyttade på grund av alla hot.

– De ringde och sa att de skulle döda mig. Begrava mig levande. Då frågade polisen “varför byter du inte telefonnummer?”. Jag sa “men hur ska jag veta att de är efter mig om jag byter telefon?”, säger Jeanette i “Det stora postrånet”.

Flickvännen flyttades av polisen

Tony valde trots alla hot att samarbeta med polisen, efter att ha pratat med sin mamma.

– Jag blir arg när jag hör att ”man ska inte samarbeta med polisen, man ska inte lita på poliserna”. Vi är inte på Balkan. Vi är i Sverige, säger Jeanette.

Fredrik var den andra rånaren som valde att berätta för polisen hur planeringen och rånet gått till. Efter det kunde hans dåvarande flickvän Nadia inte längre bo kvar i sin lägenhet.

– När han väl hade börjat prata så var de tvungna att flytta på mig, polisen. Jag kunde heller inte vara bland mina vänner för förr eller senare säljer någon ut mig, säger hon.

“Det var en total brytning”

Fredrik och Tony dömdes båda till tre års fängelse och båda lever sedan länge med skyddad identitet på okänd ort. Påfrestningarna blev för stora för Nadias och Fredriks förhållande.

– Han var min första stora kärlek. När det bröts så var det en total brytning. Jag vet ingenting om hans liv längre. Och det känns faktiskt jätteskönt.

Hör de anhöriga berätta i klippet ovan. Hela dokumentärserien Det stora postrånet publiceras i sin helhet på SVT Play natten till söndag den 22 mars. Serien sänds också veckovis på SVT1 klockan 22:30, med start den 24 mars.

Fotnot: Nadia och Jeanette heter egentligen något annat.

Fakta: Så gick postrånet till

Visa

• Rånet mot postterminalen i Göteborg 2008 genomfördes av en liga på 16 personer och planerades noggrant under flera månaders tid.

• I november 2007 avlossade ligan skott mot polisstationen i Partille samt mot fyra polishelikoptrar i Säve. Båda händelserna var avsedda som förvillande manövrar till rånet, men på grund av ett pågående polistillslag i Göteborg valde rånarna att tillfälligt ställa in kuppen.

• Drygt två månader senare, under natten den 22 januari 2008, genomfördes rånet då ligan slog till mot en värdetransport på postterminalen i Göteborg. Beväpnade med gevär hotade de personalen på plats och tvingade dem att lägga ner sig på golvet. Sedan flydde de från platsen med bil.

• I samband med rånet placerade ligan ut bombattrapper och fotanglar och tände eld på bilar för att förhindra polisens arbete. Det här ledde till evakueringar och polisavspärrningar och staden sattes i kaos.

• Rånarna, som hoppats på att komma över runt 80 miljoner kronor, fick med sig ett antal försändelser som bestod av rikskuponger, presentkort och gamla ogiltiga sedlar. Värdet beräknades till ungefär en halv miljon kronor.

• 16 personer dömdes till fängelse för bland annat grovt rån, grovt sabotage och skadegörelse. Gruppens ledare fick det längsta straffet på sju år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det stora postrånet

Mer i ämnet